משפט רגיש מתנהל בימים אלה בבית הדין לעניינים דחופים באלכסנדריה שבמצרים. עורך הדין טארק מחמוד תובע מהמדינה להכריז על חמאס כארגון טרור. מה ההיגיון, תוהה מחמוד, בכך שמצרים הגדירה את תנועת האחים המוסלמים כארגון טרור אך נמנעת מלעשות זאת לתנועה האחות חמאס, שלטענת הממשלה סייעה לבכירי האחים להימלט מהכלא בתחילת 2011, מסייעת לאנשי דאע"ש במלחמתם נגד צבא מצרים בסיני, ואף עמדה מאחורי ההתנקשות בתובע הכללי השאם ברכאת ביוני אשתקד?
הלחץ שבו נתון כיום חמאס מצד משטרו של עבד אל-פתאח א-סיסי הוא חסר תקדים: צבא מצרים מחריב בשיטתיות את מנהרות ההברחה מסיני, שומר על מעבר רפיח סגור רוב הזמן, ומשגר באופן יומיומי האשמות חמורות כלפי התנועה הפלסטינית.
עם זאת, נראה כי מצרים מבינה את החשיבות בשמירה על יחסים סבירים עם חמאס. משא ומתן חשאי למחצה בין שני הצדדים עומד בפני סיום בימים אלה, עם הגעתה לקהיר של משלחת חמאס רמת דרג. העיתון הפרו-סעודי א-שרק אל-אוסט היוצא לאור בלונדון דיווח כי חמאס הסכימה לכלל הדרישות המצריות: התנתקות מתנועת האחים המוסלמים, מניעת מעברם של פעילים סלפים מתחת לגבול, מניעת הברחת נשק, והפסקת ההתערבות ב"ענייניה הפנימיים של מצרים." חמאס, מצדה, דורשת ממצרים את פתיחת מעבר רפיח, החזרתם של ארבעת אנשי התנועה ש"נעלמו" בסיני בשנה שעברה, הפסקת ההתקפות התקשורתיות נגד חמאס, והפסקת הזרמת מי הים לתוך המנהרות במטרה להוביל לקריסתן. על פי הדיווח, חמאס מעוניינת גם שמצרים תשוב ותמלא את תפקיד המתווך הקבוע בינה ובין ישראל ובינה ובין תנועת פתח.
הגרסה החמאסית של הדרישות המצריות, שהובאה בביטאון התנועה א-רסאלה מפיו של בכיר התנועה זיאד זאזא, משמיטה את הדרישה המצרית להתנתקות פורמלית ומעשית מהאחים המוסלמים במצרים, ולא בכדי: זו אחת הדרישות שחמאס תתקשה ביותר לבלוע. אתרי החדשות הערביים עסוקים כבר בשאלה האם חמאס תוכל לעמוד בה. "האם חמאס מכרה את האחים המוסלמים?" האשים אחד האתרים. "כפייה או גירושין מוחלטים?" תהתה כותרת המאמר באתר החדשות הפלסטיני דוניא אל-וטן, שבו מצוטטים פרשנים המפקפקים בעצם אמיתות הדרישה המצרית, או מתמקדים בהצהרתה של חמאס כי אינה מקיימת קשרים ארגוניים (בשונה מזיקה אידיאולוגית) עם האחים המוסלמים.
הדרישה השניה שחמאס תתקשה לקבל היא התביעה המצרית להחלפת כוחותיה בכוחות המשמר הנשיאותי של הרשות הפלסטינית במעבר הגבול ברפיח. על פי המאמר בא-שרק אל-אוסט, מצרים איתנה בדעתה לחייב את חמאס לוותר על שליטתה לא רק במעברים אלא ברצועת עזה כולה, דרישה שחמאס לא תוכל לקבל. חמאס הודיעה למצרים כי בהסכמתה לממשלת טכנוקרטים בראשות איש אמונו של אבו מאזן, ראמי חמדאללה, היא כבר צעדה צעד כביר לעבר תנועת פתח, שממשיכה להתנכל לרצועת עזה ולתנועת חמאס בגדה.
בינתיים משלמת חמאס מקדמה למצרים בדמות גל מעצרים של גורמים סלפים קיצוניים ברצועת עזה. בשבוע שעבר עצר מנגנון הבטחון הפנים של משרד הפנים (הנתון עדיין לשליטת חמאס) מספר לא ידוע של פעילים בארגון סלפי בשם לואא א-תוחיד ובהם אחד האידיאולוגים של הקבוצה, ואא'ל חסנין. פעיל סלפי אחר, העונה לכינוי אבו-בציר אל-מקדסי, האשים את חמאס בכניעה "לאג'נדות מצריות."
חמאס, שאיבדה את הגב המדיני של איראן ותורכיה, מגיעה למשא ומתן עם מצרים בעמדת חסרון מובהקת. השאלה, אם כן, אינה אם חמאס תואיל להסכים לתנאים המצריים, אלא אם מצרים של סיסי נושאת ונותנת בתום לב או שמא דרישותיה מחמאס אינן אלא מהלך נוסף להשפלתו של אויב אידיאולוגי מושבע.