היום (שישי) אחר הצהריים, אחרי פגישה עם ראש הממשלה, התפטר מתפקידו הרמטכ"ל הטורקי, גנרל אִישִיק קוֹשַנֶר. בעקבותיו התפטרו מפקדי זרועות האוויר, היבשה והים, וחילות נוספים. למעשה כל צמרת הצבא הכריזה על התפטרותה באחת.
המפקדים המתפטרים מחו במכתבי ההתפטרות שלהם על המשך המעצרים בשורות הצבא. ראש הממשלה ארדואן הודיע שההתייחסות של הממשלה לצעד תתקבל על פי חוק, והכריז שהעניין יידון בישיבה דחופה של "המועצה הצבאית העליונה" שזימן ליום שני. גם מהלך זה – דחיית מועד הישיבה ליום שני – נתפס על ידי רבים כהבעת זלזול של ארדואן במשבר ובמשמעויותיו.
מרבית כלי התקשורת בטורקיה מניחים שהסיבה לזעם הצבאי היא אכן מעצרם של קצינים בכירים רבים במסגרת חקירת המחתרת "ארגנקון" ותכנית ההפיכה הידועה בשם "בּאליוֹז" (מַקֶבֶת). על פי הדיווחים הגיעו הדברים לידי משבר כאשר מפקדי הצבא התכוונו למנות את מפקד המכללות הצבאיות, היושב במעצר לפני משפט, למפקד חיל האוויר והממשלה סירבה לאשר את המנוי. הקצינים טענו שהממשלה חיסלה את כל שרשרת הפיקוד של חיל האוויר.
אולם ייתכן שסיבה משמעותית יותר – הקש ששבר את גב הגמל – נעוצה בהחלטת ממשלה שהתקבלה בשבוע שעבר, בעקבות הריגת 13 חיילים במזרח, להעביר את האחריות על הלחימה במחתרת ה-PKK הכורדית מהצבא לכוחות המיוחדים של המשטרה. כפי שמפקדי הצבא קראו את ההחלטה הזאת – ככל הנראה בצדק – כוונת הממשלה הייתה להחליש עוד את הצבא, לגרום לו לאבד יוקרה בציבור, ולחזק את כוחות המשטרה הנחשבים נאמנים למשטר. בעיני הממשלה הייתה זו גם הזדמנות לחמש את המשטרה בנשק כבד.
ככל הנראה החליטה הממשלה לקבל את ההתפטרות ולמנות את מפקד כוח הJANDARMA, מעין משמר הגבול של הצבא, הקצין היחיד בדרג הזה שלא התפטר, למפקד זרוע היבשה. הסברה הרווחת היא כי ביום שני ימונה גם לרמטכ"ל.
החלטת הגנרלים להתפטר היא סופו של תהליך שהחל לפני שנים רבות, עם עליית ה-AKP לשלטון, אולם תהליך ההשתלטות של מפלגת השלטון הואץ מאד מאז הבחירות האחרונות לפני כחודש וחצי. בתקופה זו הוכנסו אנשי תקשורת לכלא, רבים אחרים בכלי התקשורת הציבוריים פוטרו או הוחלפו בלחץ הממשלה, חוקים להגבלת צריכת האלכוהול בערי השדה נחקקים בקצב מסחרר ובשבועות האחרונים הם מאיימים גם על אנקרה ואיסטנבול. מחאות נגד הממשלה נענות בעונשי מאסר, והקצינים העצורים בפרשיות המחתרת השונות נמקים בכלא במשך תקופות ארוכות ללא משפט.
דבר אחד ברור. המתח בין הממשלה השואפת לחזק את הדת לבין הצבא העומד על משמרת החילוניות התפוצץ סוף סוף במין הפיכה שקטה – הגנרלים מבקשים לעזוב את משמרתם. הימים הבאים יהיו גורליים לעתיד המדינה.