החגיגות בקרב אנשי הרשות הפלסטינית על הצטרפותם לאונסק"ו, מעידה על הדרך האסטרטגית בה בחר אבו מאזן. המשך של עשייה דיפלומטית שמטרתה היא הכרה רשמית בפלסטין כמדינה ה-194 החברה באו"ם. על רקע המאמצים הדיפלומטיים של אבו מאזן, יש לקבל בחצי חיוך את האיומים שעולים מקרב מקורביו כי אם לא תהיה התקדמות במשא ומתן אבו מאזן יכריז על פירוק הרשות והפלסטינים יפעלו להשגת אזרחות שיוויונית מול ישראל. הרשות הפלסטינית היא אחד מהסטארט אפים המוצלחים ביותר הקיימים היום. היא מספקת משכורות ליותר מדי פעילים ואף מצליחה לייצר הישגים של ריבונות. אבו מאזן לא יפרק עסק מצליח.
מאמציו של אבו מאזן יגברו עתה בכדי להחזיר את תשומת הלב לעשייה המדינית של הרשות הפלסטינית ולהשכיח את הישגי חמאס בשחרור האסירים הפלסטינים בעסקת שליט. אבו מאזן ניצח את הסיבוב הנוכחי בקרב בין פתח וחמאס על דעת הקהל כאשר יצא למהלך מול ארה"ב ויכל לה. המהלך שאבו מאזן הוביל מול התנגדות אמריקאית, עורר חמת זעם במסדרונות מחלקת המדינה. האיומים האמריקאים להפסיק את חלקם במימון אונסק"ו מחזקים את הפופולאריות של אבו מאזן ברחוב הפלסטיני שעדיין רואה את ארה"ב לא רק כידידתה הטובה ביותר של ישראל, אלא כסמל המייצג את האימפריאליזם העולמי.
על רקע ההצלחה של אבו מאזן, חמאס מוצאת עצמה בין הפטיש לסדן. אם אבו מאזן מציב מולה את תהליך בניית המדינה כאתגר פוליטי, כעת כאשר חמאס מנסה לנווט את עצמה במציאות פוליטית משתנה במזה"ת, קם הג'האד האסלאמי וקורא תגר על שליטתה בנשק, עוצמת האש ועיתויה מרצועת עזה.
למעשה הג'האד האסלאמי, הפועל תחת חסות והכוונה איראנית, מנצל את הרגע על מנת להבהיר לחמאס כי עליה לנווט בסביבה המשתנה של המזה"ת הערבי בהתאם לאינטרסים של איראן, בעלת בריתה ואחת המממנות החשובות שלה עד לא מזמן. הרצון של חמאס להתקרב למצרים דורש ממנה לנקוט בצעדים של ריאל פוליטיק שאינם מתקבלים בעין יפה בטהראן.
הג'האד האסלאמי מנצל כרגע את מעמדו הייחודי ברצועה. שכן בעוד חמאס רדפה את הפתח והתנגשה עם ארגונים סלפים שונים, היא נתנה לג'האד האסלאמי חופש פעולה מסוים. מלבד תקריות נקודתיות כמו חילופי האש סביב מסגד אל-רבאט בעזה, בו פרץ כוח של חמאס והרג מספר פעילי ג'האד אסלאמי שלא סרו למרות הסכמים בין התנועות, נשמר השקט בין הצדדים ובמקרים מסוימים חמאס אף השתמשה בג'האד האסלאמי כקבלן ביצוע. כעת, הג'האד האסלאמי מאותת לחמאס על יכולותיו ומציג לראווה את החימוש תלול המסלול המתקדם לו הוא זכה מאיראן. השימוש ברקטות ארוכות הטווח הוא לא רק צעד טקטי מול ישראל, אלא איתות לחמאס כי עליה לחזור ולסור למרותם של קציני משמרות המהפכה מטהראן.
האש שמשגר הג'האד היא מדודה. מול תהליכי ההתמסדות העוברים על חמאס, מציגה תנועת הג'האד האסלאמי את נכונותה להמשיך במאבק מזוין. ייתכן שהיא אף מנסה לשדר מסר כי היא מוכנה להוביל את המאבק זה. פעולות הג'האד בעזה, שמות את חמאס בצבת שבין מרכזי הכוח במצרים וטהראן שכל אחד מהם מנסה לקטוף את הפירות. ובינתיים בגדה המערבית אבו מאזן ממשיך בשלו. אך האירועים בעזה לא נותנים לו מנוחה. אבו מאזן יודע כי בכדי להשיג חברות מלה באו"ם הוא יצטרך להוכיח שליטה מלאה הן בגדה והן על רצועת עזה. אבו מאזן לא יכול להרשות לעצמו לחייך מול צעדיה של תנועת הג'האד האסלאמי ,שכן פעולותיה בשם האינטרסים האיראניים בבוא העת יהיו מופנים גם כנגדו. האתגר שמציבה הג'האד האסלאמי בפני חמאס כרגע ברצועה, מבהיר לאבו מאזן בין את גודל הקשיים שיעמדו בפניו אם וכאשר יידרש על ידי העולם להוכיח שליטה על רצועת עזה כתנאי להקמתה של מדינה פלסטינית.