בעשורים האחרונים זיהו יזמים פוטנציאל כלכלי אדיר בקידום שוק תיירות ה"חלאל", המקיים את חוקי האסלאם ומציע חופשות המותאמות לקהל המוסלמי. בסקר שנערך בקרב תיירים מוסלמים נמצא כי 67% מהנשאלים מעוניינים שיוגשו דברי מזון המותרים על פי ההלכה בזמן החופשה, אחוז גבוה יותר מאלה שמחיר החופשה היה החשוב ביותר עבורם (53%).
המשבר הפוליטי בחצי האי קרים והביקורת על המעורבות הרוסית בסוריה הביאו לירידה משמעותית בתיירות הנכנסת לרוסיה. בעקבות זאת החלו יזמים לשווק את רוסיה כיעד החם הבא לתיירות "חלאל" עבור מוסלמים מרחבי העולם. מלבד הרווח הכלכלי שמנסה רוסיה להפיק היא מנסה לעקור דימויים שליליים שנוצרו אודותיה, לרבות הסטיגמה שנוצרה סביב יחסם של רוסים כלפי מהגרי עבודה מוסלמים מקווקז ורפובליקות אסייתיות אחרות, ולקרב מדינות מוסלמיות אליה. בחסות ממשלת רוסיה אף נפתחו סוכנויות תיירות בחו"ל, כמו Visit Russia הפועל באמירויות הערביות. תיירות החלאל נועדה להצטרף לתיירות הידידותית לסינים הפורחת ברוסיה. בעשר ערים ברוסיה כבר ישנם מלונות המכבדים כרטיסי אשראי סיניים ומציעים תפריט אסייתי ומגוון שירותים עבור התייר הסיני, בהם עלוני מידע ומפות במנדרינית.
נתונים מן השנים האחרונות מראים כי תיירות החלאל ברוסיה מדורגת במקום ה-49 מתוך 130 מדינות המציעות תיירות כזו. ברחבי רוסיה הוקמו "מלונות חלאל" המדורגים לפי סהרונים, בשונה מדירוג הכוכבים המקובל במערב. מלון שבו יש ספרי קוראן בחדרים, שלט המורה על כיוון התפילה (קיבלה) ותפריט "חלאל" ייהנה מסהר אחד. מלון שהוא "חלאל" לחלוטין – מטבחים מיוחדים להכנת אוכל לפי חוקי האסלאם, בריכות נפרדות לגברים ונשים והפרדה מגדרית בשירות – יזכה לחמישה סהרונים. החל ב-2014 מציעים גם מלונות "רגילים" ברוסיה חדרי "חלאל" לטובת תיירים מוסלמים, ובמסעדותיהם מוגשים מאכלים מן המטבח האירופי והאסייתי-מוסלמי המותרים על פי ההלכה המוסלמית.
דילרה סדרייבה, עובדת בענף התיירות בעבר ומעצבת בגדים ידועה בטטרסטן כיום, מספרת כי בקרב מוסלמים ברוסיה גוברת ההתעניינות בתיירות חלאל בעשור האחרון. לדבריה, היעדים הפופולריים לתיירות כזו בעבר, כמו מצרים ואיחוד האמירויות, ענו בעיקר לדרישותיהם של תיירים מערביים. התיירות המצרית העדיפה ממילא תיירים מערביים, שהם בדרך כלל אמידים יותר מתיירים מוסלמים. בטורקיה יש אמנם מלונות חלאל, אך בשל כך הביקוש גבוה והמחירים בהתאם. גם באיראן יש מלונות חלאל, במיוחד באי קיש, אך אין טיסות ישירות ממוסקבה לאי. לדעת סדרייבה, "איכות השירות במלונות באיראן לקוי יחסית למלונות בטורקיה, ועדיין יש תיירים סונים שמעדיפים לא להתארח אצל שיעים". היא מדגישה כי מניסיונה בתחום עולה כי נשים הן אלה שמתכננות את החופשות המשפחתיות, ולכן הן קהל היעד לחופשת "חלאל" ברוסיה.
מבין מלונות החלאל החדשים במוסקבה יש לציין את מלון מטרופולין, הממוקם במרכז העיר ומציע חדרי חלאל מאובזרים ושירותים שונים. בחודש הרמדאן מוגשות במסעדת המלון ארוחות לפי לוח זמני הצום. מלון היוקרה אירוסטאר, המדורג עם חמישה סהרונים, מעמיד לרשות אורחיו צוות מיומן בשירות חלאל הניתן בשלוש שפות: רוסית, אנגלית ופרסית.
אנשי שיווק ומיתוג העמלים על קידום תיירות החלאל ברוסיה מזמינים תיירים לגלות את יופיה של הארץ, להיחשף להיסטוריה התרבותית המגוונת שלה ולטעום מאכלים מסורתיים מן המטבחים הרוסי והקווקזי. עבור תיירים מארצות חמות שרוצים לטייל במוסקבה הקרה והלבנה ישנם מבצעי חורף מיוחדים. לצד זאת מארחת ממשלת רוסיה אירועי תרבות מוסלמית דוגמת תחרות קוראן שנערכה בנובמבר האחרון במוסקבה, בהשתתפות נציגים משלושים מדינות.
עורכת: ד"ר לילך אסף