גל הטרור הפוקד ביתר שאת את מצרים וחצי האי סיני מאז הדרתם של האחים המוסלמים מהמרחב הדתי והפוליטי במצרים משחק לידיהם של כוחות פוליטיים במדינה, המזהים בהסלמה הביטחונית שעת כושר למנף את כוחם. אל-עַזְמִיַּה, מסדר סוּפי מצרי בראשותו של השיח' מוחמד עלאא אל-דין מאדי אבו אל-עַזַאיֶם, הוא בין אלה המבקשים להצטייר כשותפים למאמציו של המשטר המצרי לדכא את הטרור האסלאמי הגואה.
הזרם הסופי הוא זרם מיסטי מרכזי באסלאם, הנודע בחלקו הארי כזרם רעיוני מתון וסובלני כלפי ה"אחר". הוא מונה כמה מיליוני מוסלמים ברחבי העולם, ובמצרים לבדה נאמד מספרו בלמעלה מ-12 מיליון סופים. מסדר אל-עזמיה התגבש לראשונה בקהיר בשנת 1893 ונוסד באופן רשמי בשנת 1934, ומאז רכש לו חסידים רבים במצרים ובסודאן ואף בעולם המערבי. השיח' אבו אל-עזאים משמש כראש המסדר מאז שנת 1994, וכיום נאמד מספר חברי המסדר במצרים בכמיליון חברים.
בראשית נובמבר 2013 יזם אבו אל-עזאים כנס בין-לאומי בפריז בהשתתפותם של עשרות ראשי מסדרים סופים ממצרים ומתורכיה, מאירופה ומצפון אפריקה בנושא "התפקיד הסופי בהבטחת הביטחון והיציבות בחברות". בתום הכנס הוכרזה הקמתו של "האיחוד העולמי של המסדרים הסופיים" בהנהגתו של אבו אל-עזאים. כן הוחלט על פתיחת משרד ראשי בפריס וסניפים במקומות שונים בעולם, ועל פתיחת משרד לביצוע החלטות האיחוד בקהיר, מקום מושבו של מסדר אל-עזמיה.
אבו אל-עזאים הסביר כי האיחוד נועד לאגד תחת קורת גג אחת 600 מיליון סופים מעשרות מסדרים שונים ברחבי העולם במטרה להפיץ מודל אמונה אסלאמי מתון ורוח סולידריות, שיתרמו ליציבות ולביטחון בחברה האנושית ולבלימת התפשטות הטרור של ארגונים אסלאמיסטים כדוגמת האחים המוסלמים וארגונים סלפים-ג'יהאדיים. אבו אל-עזאים הבהיר כי הסופים "החלו לצאת מהבידוד שכפו על עצמם במהלך ההיסטוריה והחליטו להיכנס לזירה הפוליטית, החברתית ואף הכלכלית והפילנתרופית. זאת במטרה למנוע מבעלי המחשבה הקיצונית הזדמנות להפיץ את רעליהם בקרב החברה". האיחוד הוא מבטא גם קריאת תיגר על תפקודה של המועצה הסופית העליונה במצרים והעומד בראשה. אחד מחברי האיחוד הדגיש כי בהפצת האמונה הסופית הסובלנית יהיה ניתן לבלום את הסכנה הנשקפת מצד האחים המוסלמים, "המתפשטים כמו סרטן בערים ובכפרים". הדברים הנוקבים הובילו לנסיון התנקשות כושל בחייו של אבו אל-עזאים שבוצע על ידי פעילים מתנועת האחים המוסלמים.
אלא שאבו אל-עזאים אינו פועל לשם שמיים בלבד. לצד ההיבט האידיאולוגי הוא שואף למקסם את כוחו הפוליטי של המסדר ולאפשר לזרם הסופי למלא תפקיד מוביל ומרכזי במרחב הדתי המצרי. זאת בייחוד על רקע החלל שנפער עם הוצאתם של האחים המוסלמים מחוץ לחוק ובחירתו של הגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי לנשיא מצרים.
אין זו הפעם הראשונה שבה מבקש אבו אל-עזאים לקדם את מסדרו לעמדת כוח והשפעה במצרים ואף בעולם המוסלמי. עוד בשנות התשעים קשר קשרים עם נשיא לוב דאז, מועמר קד'אפי, ובשנת 1995 מונה לראש ה"מועצה הסופית העולמית", ארגון גג של עשרות מסדרים סופים מרחבי העולם שהוקם בטריפולי וזכה למימונו וחסותו של קד'אפי. גם המועצה חרתה על דגלה את המאבק בהקצנה הדתית בחברה המוסלמית, אך היא התפרקה עם נפילת משטרו של קד'אפי בשנת 2012.
בשנת 2010 התמודד אבו אל-עזאים על תפקיד יו"ר ה"מועצה הסופית העליונה" במצרים, מעין ארגון-על שנועד לפקח על פעילותם של המסדרים הסופים במדינה ולהסדיר את יחסיהם עם השלטונות. הנשיא מובארכ העדיף למנות לתפקיד את עבד אל-האדי אל-קצבי, ראש מסדר אל-קצביה שהיה עמו בקשרים הדוקים. אל-קצבי ואבו אל-עזאים הפכו ליריבים מושבעים, והאחרון הקים בתגובה ארגון גג של מספר שיח'ים סופים בשם "חזית הרפורמה הסופית", שמחה על התערבותו של המשטר בענייניהם הפנימיים של הסופים. השתתפותם של אבו אל-עזאים ותומכיו במהפכת ה-25 בינואר נגד מובארכ הייתה, בין היתר, נקמה במשטר על מה שעולל להם. אפשר לראות בהקמת האיחוד גם קריאת תגר על אל-קצבי.
בקיץ 2011, כאשר מפלגות סלפיות אנטי-סופיות דוגמת א-נור נכנסו למרחב הפוליטי המצרי, ייסד אבו אל-עזאים מפלגה בשם "מפלגת השחרור המצרית" (חזב אל-תחריר אל-מצרי) כדי לקדם את מעמדם של הסופים. התחזקותם של הסלפים אף הניעה את אבו אל-עזאים לנצל את חברותו בארגון לקירוב לבבות בין השיעה לסונה שמקום מושבו בקום שבאיראן לצורך הידוק קשריו עם המשטר האיראני במטרה להיאבק ברדיקליות הסוּנית הגואה במצרים. בסוף אותה שנה ביקר אבו אל-עזאים באיראן יחד עם אחד עשר ראשי מסדרים סופים מצריים וביקש סיוע איראני להקמת ערוץ לווייני סופי שייאבק בתעמולה הווהאבית והסלפית ויסייע בקירוב לבבות בין שיעים לסונים.
הדחתם המפתיעה של האחים המוסלמים מהשלטון ועלייתו המטאורית של הגנרל סיסי שינו את תכניותיו של אבו אל-עזאים, והוא החל להצהיר כי בינו לבין איראן התגלעו חילוקי דעות קשים בשל תמיכתה באחים המוסלמים. בחודשים האחרונים הביע אבו אל-עזאים תמיכה מלאה במהלכיו של הגנרל סיסי ובמועמדותו לנשיאות וקרא להדרת האחים המוסלמים מהמרחב הפוליטי. כך הוא מקווה לבסס שותפות פוליטית בין הסופים לבין המשטר החדש, שתחצוב מקום חשוב למסדר אל-עזמיה בקדמת הבמה הפוליטית והחברתית של מצרים ובעיצוב חיי הדת במדינה.
מיכאל ברק כתב את עבודת הדוקטורט שלו בבית הספר להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב. הוא מתמחה בתנועות סלפיות וסופיות, בג'יהאד גלובאלי וברשתות חברתיות בעולם הערבי, וחוקר במכון למדיניות נגד טרור במרכז הבין-תחומי.