רצף ההצלחות המהדהד של ארגון "המדינה האסלאמית" בשבועות האחרונים, החל בהפלת מטוס הנוסעים הרוסי מעל סיני, עבור בפיגועי ההתאבדות בדאחיה בביירות וכלה במסע ההרג האכזרי בפריז, מהווה נקודת מפנה בהיסטוריה הקצרה של הארגון. לא מדובר רק בכמות ההרוגים הגדולה בקרב אזרחים בשלושת הפיגועים בלבד (כ-400, כולם נגד יעדים אזרחיים), אלא במה שנראה כמו בחירה אסטרטגית להרחיב את הפיגועים ברחבי העולם, ויש המעריכים שעוד היד נטויה.
ההצלחות הללו מגיעות לאחר שורה על הפסדים משמעותיים שספגה "המדינה האסלאמית" בערש הולדתה בסוריה ובעיראק, שבמרכזם איבוד השליטה על העיר הכורדית סינג'אר שבעיראק, התמוססות המצור האסטרטגי בן השנתיים שהטיל הארגון על שדה התעופה כוויריס צפונית לחלב שבסוריה, והפסד צורם ונסיגה מהעיר האסטרטגית ביג'י וממזקקות הנפט ההרוסות שלה, שהיו הגדולות ביותר בעיראק.
במקרה או שלא במקרה, אחרי כל הפסד צבאי משמעותי בבית הגיע פיגוע גדול של הארגון מחוץ לגבולות סוריה ועיראק. אם ב-20 באוקטובר הצליחו כוחות הצבא העיראקי והמיליציות השיעיות "אל-חשד א-שעבי" לכבוש את ביג'י ובית הזיקוק שבה, אזי ב-31 באוקטובר נטל הארגון אחריות להפלת מטוס נוסעים רוסי שיצא משארם א-שיח' ועליו 225 נוסעים.
ב-10 בנובמבר הצליח צבא אסד, בגיבוי אווירי רוסי, לשבור מצור בן שנתיים שהטיל דאע"ש על שדה התעופה בכוויריס. מעבר להישג המוראלי המשמעותי, אובדן השליטה על הבסיס עשוי לסייע לצבא סוריה ותומכיו לשבור את קווי האספקה של דאע"ש מאחת מערי הבירה של הארגון, א-רקה, לאזור חלב. יומיים לאחר מכן שלח הארגון שני מחבלים מתאבדים למעוז חזבאללה ברובע הדאחיה בביירות, והרג כ-40 בני אדם. כל תשומת הלב התקשורתית הופנתה ללבנון.
יום למחרת, ב-13 בנובמבר, התבשרו הכורדים על שחרור העיר סינג'אר, לאחר שנה של כיבוש אכזרי בידי דאע"ש שהביא עמו רצח עם ואונס שיטתי של נשים יזידיות. כמעט במקביל דווח כי עורף הראשים מוחמד אמואזי, הלא הוא "ג'ון הג'יהאדיסט" – אחד מהסמלים האפקטיביים ביותר של דאע"ש בדעת הקהל העולמית, כנראה חוסל בתקיפת מזל"ט על העיר א-רקה. שעות ספורות לאחר מכן כבר דיבר העולם כולו על פריז. אירופה נכנסה להלם בעקבות התקפה מתוחכמת ומתואמת של שמונה מפגעים שונים שהותירו אחריהם יותר מ-130 הרוגים ומאות פצועים.
ברור שמתקפה כמו זו שנעשתה בפריז דורשת שבועות ארוכים של איסוף מודיעין, אימונים והיערכות. גם ארגון שמעניק תשומת לב עצומה לתקשורת, לדעת קהל ולסדר יום ציבורי לא יכול לתזמן התקפה כזו כספין בעקבות ההפסד לפשמרגה, חשוב ככל שיהיה. אולם זו דוגמה טובה לתנועת המטוטלת של השבועות האחרונים, שבה מצליח הארגון לפצות על הפסדים גדולים בבית בפיגועים אדירים בחוץ.
ארגון המדינה האסלאמית מרגיש ש"סוגרים עליו". הרוסים הטילו את כובד משקלם לטובת משטר אסד, איראן שלחה כוחות ותגברה את נוכחותן של מיליציות שיעיות בצפון סוריה (גם אם ללא הצלחות גדולות עד עתה), והאמריקאים רומזים כבר כמה שבועות שהם מתכוננים למבצע רחב היקף לשחרור א-רקה, בשיתוף כוחות ערביים וכורדים. ייתכן שבאמצעות איום "פיגועי האיכות" חושבים בדאע"ש כי יוכלו למנוע תקיפה נרחבת נגדם על הקרקע. על הדרך מחדש הארגון את תשומת הלב העולמית אליו. היא בוודאי לא תזיק לגיוס מתנדבים חדשים לשורותיו.
גלעד שילוח הוא אנליסט לענייני המזרח התיכון בחברת vocativ