ביום רביעי פרסמה ועדת החקירה העצמאית של בחרין את מסקנות חקירתה בנוגע להפרות זכויות האדם בממלכה, מאז החלה בה ההתקוממות העממית ב-14 בפברואר 2011. 47 אזרחים בחרינים נהרגו על ידי כוחות המשטר מאז, אלפים נעצרו ועונו. הביקורת שהדו"ח הטיח במשטר הבחריני הוא חסר תקדים במונחים של מדינות המפרץ' אשר מקיימות מודל של מדינת קצבה "מהעריסה ועד הקבר" בתמורה לשלילת זכויות אדם ואזרח רבות מנתיניהן.
דוח הועדה קבע כי כוחות הביטחון "עשו שימוש בכוח לא נחוץ ומוגזם" וכי העובדה שהפרות זכויות האדם התקיימו "בדפוס שיטתי, מעיד על כך שזוהי הדרך בה הכוחות אומנו וצופו להתנהג". עם זאת, הדוח אינו מצביע על גורמים במשפחת המלוכה או בממשלה כמודעים לפשעים שהתרחשו או כאחראים להם. העדר ממצא זה לא הפתיעה את ואלה, סטודנטית בחרינית למשפטים, אשר לקחה חלק בהפגנות. בראיון שערכתי עמה היא אמרה כי "משום שהמלך מינה את הוועדה בלחץ אמריקני, ושניהם אינם מעוניינים בהפלת השלטון, ברור שהמסקנות של הוועדה לא התייחסו אליהם. לא ניתן לבקר את משפחת המלוכה, היא מחוץ לתחום".
כחלק מהמנדט של הוועדה היה עליה לבדוק את התערבותם של "גורמים זרים" ב"הסתה" להפגנות. החל בימים הראשונים של ההפגנות, ראשי המשטר הבחריני טענו כי איראן השיעית עומדת מאחורי ההפגנות, וזאת משום שדרישתם המרכזית של המפגינים הייתה הענקת שיוויון זכויות לרוב השיעי המדוכא והמופלה לרעה בכל תחומי החיים בבחרין. הדוח קבע באופן חד משמעי כי לקביעה זו אין ביסוס עובדתי. הפעיל הליברלי "עלי" [שם בדוי], אשר השתתף בהפגנות אף הוא, הסביר לי בראיון כי "בני אדם לא יסכנו את חייהם כדי לעבור מדיקטטורה אחת [מונרכיה סונית] לאחרת [תיאוקרטיה שיעית]. לבחרינים יש את היתרון של רטרוספקטיבה – הם ראו את מה שקרה בלבנון. מלבד זאת, אין להם שום עניין במעורבות איראנית. ההצהרה של ועדת החקירה הביכה את המשטר לחלוטין."
השאלה שמעסיקה את הבחרינים כיום היא האם הדוח ייושם. אחת מהמלצותיו הייתה להקים ועדה שתייצג את כל פלגי העם ותבטיח את יישום ההמלצות. עד כה, האופוזיציה השיעית סירבה לקחת חלק בוועדה שהוקמה על ידי המלך. ניתן לחלק את משפחת המלוכה הבחרינית, אל ח'ליפה, לשני פלגים – המתונים, עימם נמנים המלך ויורש העצר, והשמרנים, אשר בראשם עומד ראש הממשלה שנמצא בתפקידו כבר 41 שנים. מעבר לכך, משפחות הסוחרים הגדולות בבחרין, אשר נשענות על תקציבים ממשלתיים (בדומה למדינות קצבה אחרות) קשורות במערכת פטרונות עם ראש הממשלה והבירוקרטיה הנאמנה לו, אשר מחליטים מי מקבל אלו מכרזים ממשלתיים.
במהלך הראיון ציין עלי בפניי כי חברי הפלג המתון לא יפסידו באופן משמעותי מיישום ההמלצות של הדו"ח, למרות היקפן החריג, משום שהמלך לא יודח מתפקידו ויורש העצר יירש את מקומו בבוא היום. לעומת זאת, הפלג השמרני ייפגע מכל רפורמה אשר תקטין את השליטה המוחלטת של משפחת המלוכה והסונים בזרועות השלטון. הפלג השמרני נתמך על ידי סעודיה, אשר חלק מכוחותיהף שפלשו לבחרין ב"הזמנת" המשטר הבחריני בחודש מרס האחרון, עדיין נמצאים במדינה. "המלך מעוניין ברפורמה וביציבות, אך אין לו את הכוח. הכוח הוא בידי סעודיה", אמרה ואלה.
עלי, לעומת זאת, טוען כי, "הדוח נותן תחמושת רבה בידי אלו שתומכים ברפורמה בצמרת המשטר", עם זאת, לטענתו, ראש הממשלה, דודו של המלך, הוא זה שבאמת נמצא בראש המערכת השלטונית כיום. הוא מספר כי בתקופה שבה הצבא הבחריני התפרס ברחובות מנאמה, בירת בחרין, על מנת לדכא את ההפגנות, נתלו דווקא פוסטרים ענקיים של ראש הממשלה בחוצות העיר, ולא של המלך. "לכולם היה ברור מי הוא השולט", אמר עלי.
השאלה האמיתית היא, כמו תמיד, כמה לחץ תפעיל ארה"ב על משפחת המלוכה ליישם את המלצות הדו"ח. ללא תמיכה אמריקנית בצד הרפורמיסטי-יותר של השלטון הבחריני, השליטה במדינה תיוותר בידי האגף המסרב לבצע כל ויתור משמעותי לאופוזיציה.