היסטוריונים של האסלאם ימצאו ודאי עניין מיוחד במאבק המתחולל בין 'השירות' של פתהוללה גוּלֶן (Hizmet) לבין מפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן (AKP), מכיוון שזהו מאבק בין גלגולים מודרניים של שתי כתות (טַריקות) סופיות. מפלגת הצדק והפיתוח היא נצר מעניין של הטריקה הסופית הנקשבנדית המייצגת אסלאם אורתודוכסי אולם דינמי ורפורמטורי. כפי שהראו חוקרים לא מעטים, הנקשבנדייה הייתה מעורבת כבר במהלכי הרפורמות של המאה התשע-עשרה, ואפשר לעקוב אחרי מופעיה הרבים בהיסטוריה הטורקית ועל שרשרת החיבורים המובילה עד לארדואן ולמפלגת ה-AKP.
'השירות,' לעומת זאת, הוא גלגול של הטריקה בת ימינו שנוסדה על ידי סעיד נורסי, ואשר חבריה קרויים 'נוּרג'וּ' (המוארים). כפרשן והוגה דעות אסלאמי מחדש ומקורי הדגיש נורסי את חשיבות המדע, ודרש ללמד מדעים גם בבתי ספר דתיים. בתי הספר, האוניברסיטאות, והמוסדות האחרים שיוזם ארגונו של גולן, הם פיתוח בן-זמננו של אותם רעיונות.
אולם מה שקורה בימים אלה באיסטנבול ובאנקרה איננו עניין למחקר אקדמי אלא זעזוע מדיני עמוק וחסר תקדים. לקרע הדרמטי הזה בין השותפים לשעבר יש השלכות פוליטיות ישירות וקשות על יציבות המדינה הטורקית ועל מצבו של הציבור.
באתר זה פורסמו כבר מספר מאמרים שעסקו בשורשי הסכסוך בין ראש הממשלה הטורקי לבין יריבו גוּלֶן, המנהיג הדתי המושך בחוטים מארצות הברית. בסיבוב האחרון, כזכור, הכריזה מפלגת השלטון בחודש שעבר על כוונתה לחסל את רשת בתי הספר הגדולים של 'השירות' ולהנחית עליו מכה ניצחת.
בעקבות כך החליטו מנהיגי 'השירות' להשיב מלחמה שערה ולצאת לקרב גלוי נגד ארדואן, ובחרו להשתמש לשם כך במשטרה ובמערכת המשפטית שבהן יש להם תומכים רבים. לפני יומיים הודיעה התביעה הראשית באיסטנבול, בראשות התובע זַכַּריא או֗ז, על מעצר כחמישים (!) בכירים בחשדות שחיתות. בין העצורים שלושה בנים של שרים בממשלה, מנהל 'הַלְק בּנק', מוסד פיננסי גדול הקשור למפלגת השלטון שניהל עסקאות עם איראן, איש עסקים אַזֶרי המתווך בעסקים בין טורקיה לאיראן ולרוסיה, ראש אחת העיריות הגדולות של איסטנבול שגם הוא איש מפלגת השלטון, ואישים מרכזיים נוספים.
אלה שלוש פרשיות שחיתות נפרדות. המשותף ביניהן הוא שכולן קשורות ישירות לבכירים במפלגת השלטון; שהן נחקרו בחשאי על ידי גורמים בתביעה ובמשטרה; שאיש לא הודיע על החקירה לארדואן או לעוזריו; ושהן הוסתרו אפילו מגורמים בכירים במשטרה. לקראת סיום החקירה, כשעלה חשש שהחשודים יתחילו להעלים ראיות, החליט התובע לעצרם ומיד גם להטיל עיקול על רכושם.
דבר המעצר היכה בהלם את ראשי המפלגה והממשל בטורקיה. התגובות הראשונות היו מהוססות, וראש הממשלה הכריז תחילה שיניח לרשויות לבצע את תפקידן ולבדוק את החשדות, אולם תוך שעות ספורות החליטו אנשי השלטון לפעול בצורה נחרצת. תוך שעות מעטות פוטרה קבוצה גדולה מאד של ראשי מחלקות במשטרה, ומעט מאוחר יותר פוטר גם ראש משטרת איסטנבול, ולצדו אנשי חקירות ומודיעין בכירים ביותר. כצעד נלווה הודיעה מפלגת השלטון שהתיק יילקח מידיהם של התובעים הנוכחיים בפרקליטות במשרד המשפטים, ויועבר לתובעים אחרים.
ארדואן עבר במהירות רבה להאשים את אנשי 'השירות' גם בתכנון וביצוע הפגנות פרק גֶזי של הקיץ שעבר מתוך כוונה להפיל את השלטון (כזכור האשים בהן בעבר את 'לובי האינטרסים הבינלאומי' וגורמים אפלים אחרים מחוץ למדינה), ושני הצדדים נערכים כבר לסיבוב הבא במאבק. המערך המודיעיני של אנשי גולן במשטרה ובתביעה שולט גם ביכולת ההאזנה והעיקוב, וסביר להניח שהם מחזיקים בשרוולם כמה שערוריות כבדות יותר שלא נחשפו. יש רמזים לכך שגם בני משפחתם של ארדואן ושל ראש עיריית איסטנבול, קדיר טופּבּאש, מעורבים בפרשיות שחיתות לא מעטות. אם יחליטו אנשי 'השירות' להסיר את הכפפות, אנו עתידים לראות גילויים דרמטיים נוספים העלולים להזיק לכלכלה וליציבות הפוליטית של המדינה.
היום (21) אחר הצהרים היו שתי התפתחויות חדשות: גולן הופיע בפעם הראשונה בפומבי במהלך הפרשיה הנוכחית וקילל בקללות נמרצות את "האנשים" שפיטרו את השוטרים והדיחו תובעים ממשרותיהם. זוהי פגיעה הן בדת המחייבת התנהגות מוסרית והן בדמוקרטיה, אמר, ואיחל להם עונש מידי שמיים. לא ידוע על מקרים קודמים בהם התבטא גולן בצורה כה חמורה. בה בעת הזהיר ארדואן את שגריר ארצות הברית בטורקיה שתפקידו בסכנה, וזאת בעקבות פרסומים ולפיהם ארצות הברית הזהירה את טורקיה לא לקיים קשרי מסחר עם איראן באמצעות 'הַלק בנק' שראשיו נעצרו לאחרונה.