2.7 מיליון ילדים סורים בגיל בית ספר מתוך 5.7 מיליון אינם לומדים כיום. מאז תחילת מלחמת האזרחים בסוריה יצאו רבע מבתי הספר בסוריה מכלל שימוש, והנוכחות בבתי הספר צנחה בחצי. המצב הכלכלי המתדרדר בכל רחבי המדינה, ובייחוד באזורים שבשליטת המורדים ודאע"ש, גורם להורים רבים להוציא את ילדיהם מבית הספר ולשלוח אותם לעבוד. אולם כל הצדדים השותפים למלחמת האזרחים מנצלים את שליטתם במערכות החינוך המקומיות כדי להנחיל את ערכיהם בקרב בני הדור הבא.
המספר הגדול ביותר של תלמידים לומד, למרות הכל, בבתי ספר באזורים שבשליטת המשטר. תכנית הלימודים שם מפארת את משפחת אסד ומפלגת הבעת' השלטת ומקדמת זהות ערבית-סונית אחידה (אף שצמרת המשטר מורכבת כולה מבני העדה העלווית). עם זאת, איכות הלימודים בבתי הספר הציבוריים התדרדרה באופן ניכר במהלך המלחמה בשל מצוקת המורים: רבים מהם גויסו לצבא, ורבים אחרים ברחו מחשש שיגויסו בכפיה.
באזורים שבשליטת המורדים מתמודדת מערכת החינוך עם האתגרים המשמעותיים ביותר, בשל תנאי החיים הקשים שם. חיל האוויר הסורי, וכיום גם הרוסי, תוקפים בשיטתיות דווקא את בתי הספר באזורי המורדים, ולכן ההורים נמנעים מלשלוח את ילדיהם ללימודים. מסיבה זו עברו חלק מבתי הספר וגני הילדים למרתפים מתחת לאדמה.
סרטון של Human Rights Watch על הפגיעה בבתי ספר בסוריה
ההפצצות חסרות האבחנה, וההחרבה השיטתית של מוסדות חיוניים דוגמת בתי חולים, מאפיות, שווקים ומוסדות ממשל, הביאו לבריחה המונית של אזרחים מאזורי המורדים. משכילים ובני המעמד הבינוני, ובכלל זאת מורים, נוטים במיוחד לברוח מהמדינה, מה גם שהמשטר אינו משלם את משכורותיהם של מורים באזורי המורדים, ולכן ישנו קושי להעסיקם. כאשר החלו המורדים להשתלט על אזורים בסוריה בשלהי 2011 הם ביטלו את שעות ה"חינוך פטריוטי", שיעורי האינדוקטרינציה של משטר הבעת'. בהמשך נערכו שינויים בתוכניות לימוד נוספות בתחומים כמו היסטוריה, גיאוגרפיה, פילוסופיה, ספרות ולימודי דת.
בהתאם לאופי השליטה המבוזר, שלא לומר הכאוטי, באזורים שבשליטת קבוצות המורדים הערביות השונות, מערכות החינוך באזורים אלה אינן אחידות. תחת שלטונן של קבוצות אסלאמיסטיות מונהגת מערכת חינוך דתית, ושיעורים "בעייתיים" דוגמת מוסיקה או פילוסופיה בוטלו. באזורים אחרים מיושמת תוכנית הלימודים של הממשלה הסורית הזמנית (ארגון העל הבולט של האופוזיציה הסורית), שתכניה כמעט זהים לאלה של משטר אסד, בניכוי התעמולה.
באזורים הנשלטים על ידי דאע"ש קבע הארגון תכנים חינוכיים המנחילים פרשנות מחמירה ביותר של חוקי האסלאם ואת ערכי המאבק המזוין ב"כופרים", לרבות אימונים צבאיים. המדינה האסלאמית משקיעה מאמצים רבים באינדוקטרינציה של ילדי סוריה ועיראק, שאותם היא מחשיבה ללוחמי העתיד שלה.
סרט תיעודי של רשת Vice על "המדינה האסלאמית" שעוסק בהרחבה באינדוקטרינציה של ילדים
כל המורים המלמדים באזורים שבשליטת דאע"ש נדרשו להביע חרטה על כפירתם בעבר ולעבור שיעורי שריעה. מורים הסוטים מהחומר הלימודי המותר נענשים בחומרה. רבים סירבו לעשות זאת, וויתרו על משרות ההוראה שלהם. הורים רבים אינם שולחים את ילדיהם לבתי הספר בשל סלידתם מהאינדוקטרינציה הדתית או מחשש שבתי הספר יופצצו. המחסור במורים ובתלמידים הביא לסגירתם של בתי ספר רבים בשטחי המדינה האסלאמית. במהלך שנת הלימודים הקודמת (2014-2015) הודפסו ספרי לימודים חדשים שמהם הושמטו מקצועות כפירה כגון מוזיקה, אומנות, פילוסופיה וכמובן תורת האבולוציה, והדגש עבר ללימודים אסלאמיים. גם שעות ההוראה של מקצועות "כשרים" דוגמת מדעים ומתמטיקה קוצצו.
מערכת החינוך הציבורית באזורים הכורדים בסוריה (המכונים רוז'אבה) נמצאת תחת אחריות מפלגת ה-PYD השלטת. הזרוע הסורית של המיליציה הכורדית בתורכיה, ה-PKK, ניצלה את ההזדמנות כדי לשנות את שפת הלימוד לכורדית בכיתות א'-ג' ולהקנות לתלמידים את תפיסת עולמו של אוג'אלאן, מנהיג ה-PKK. האינדוקטרינציה הזו עוררה מחאה בקרב התושבים והביאה משפחות מסוימות לשלוח את ילדיהם לבתי ספר אשורים פרטיים שבהם תוכנית הלימודים שונה.
למערכות החינוך המפוצלות בסוריה ולהיעדרותם של כמחצית מהתלמידים מבתי הספר יש השלכות עצומות. גם לאחר שתסתיים המלחמה, אי מתי בעתיד, יתקשו הרשויות בסוריה לגבש מערכת אחידה שתגשר על הנראטיבים ותוכניות הלימוד השונות שהילדים במדינה נחשפים אליהן כיום. חמש שנים חלפו מפרוץ מלחמת האזרחים, וסוריה התדרדרה ממעמד של מדינה בעלת מערכת חינוך מתפקדת באופן יחסי ואחוזי אוריינות סבירים (כ-84%) למעמד של מדינת עולם שלישי. הדור האבוד של מיליוני ילדים סורים, בתוך המדינה ומחוצה לה, יתקשה מאוד להשלים את הפערים הלימודיים.