בעשור האחרון החלו מדינות המפרץ להשקיע בתכנון ובבנייה של ערים ירוקות כגון העיר מסדר באיחוד האמירויות הערביות, העיר הכלכלית על שם המלך עבדאללה בערב הסעודית והעיר הכחולה בעומאן. אף אחד מהמיזמים הללו לא עמד בציפיות עד כה. ההתקדמות בחלקם מאוד איטית, ואת העיר הכחולה בעומאן אף לא החלו לבנות בשל קשיים פיננסיים והיעדר ביקוש לקרקע.
מדינת אל-ערפאן, העיר הירוקה החדשה בעומאן שבנייתה החלה לפני שנים ספורות, מקווה לגורל שונה. זוהי ספינת הדגל והגדולה מבין מיזמי הפיתוח העירוני בעומאן. על חזונה נכתב באתר חברת פיתוח התיירות של עומאן, "עמראן", כי הוא "תואם במישרין את חזונה של הממשלה להשקיע בפיתוח בר-קיימא, לחזק ולגוון את כלכלת עומאן". מדינת אל-ערפאן "תיצור קהילה משולבת, בת קיימא וכוללת עבור בני קבוצות אתניות שונות וקבוצות גילאים והכנסה שונות. עם אפיק נחל כעמוד השדרה שלה, ערפאן תהיה עיר שבליבה מרחב ציבורי". היא נועדה להפוך לזרז לשינוי בעומאן, תוך קביעת "אמות מידה חדשות במונחים של קיימות, תכנון עירוני ותחבורה ציבורית".
חברת עמראן שכרה את שירותי החברות ארופ ואלייס אנד מוריסון על מנת ליצור תכנית אב לעיר. בנייתה תימשך כשלושים שנה ועתידים להתגורר, לעבוד ולבקר בה 280 אלף איש. מתכנני העיר מצהירים כי לצד היבטים של קיימות (בדומה למיזם משירב שבדוחא) ושירותים ציבוריים הם מתחשבים במורשת התרבותית העומאנית.
העיר מתוכננת מסביב לואדי שגשרים יעברו מעליו ויחברו בין המרכז העירוני הצפוף בצפון לבין הכפרים בדרום, שם יעסקו התושבים בחקלאות וישקו את גידוליהם באמצעות תעלות המים המסורתיות הקרויות אפלאג'. כדי לחסוך בחשמל ובמים ייעשה שימוש בתאים פוטווולטאים, בקירור מרכזי, בחוות עירוניות ובשימוש חוזר במים לצורכי השקיה. התכנון של העיר מעודד הליכה ומפחית את הצורך בשימוש במיזוג, באמצעות שימוש בכרכובים ובבליטות בבתים, מעברים מקומרים והנדסה חכמה של מים, עצים וביתנים.
על פי תכנית האב, מבני המגורים יהוו 49% מהעיר, והיתר יהיו מרחבים מסחריים וקמעונאיים, מבני ממשל ומתקנים אזרחיים וכן מלונות ומרכזי בילוי. בשנה שעברה נבחר המיזם לאחד מחמשת המיזמים המובילים בעולם מטעם המכון המלכותי הבריטי לתכנון עירוני, הגורם המוביל בבריטניה לתכנון מרחבי ובר-קיימא ומכון התכנון הגדול ביותר באירופה.
בדומה למיזמים ירוקים אחרים במפרץ, גם מדינת אל-ערפאן עתידה לייצר צמיחה בלתי תלויה בנפט. אולם, בשונה מהמיזמים האחרים, העיר ממוקמת בקרבת שדה התעופה הבינלאומי וכעשרה ק"מ מהבירה מסקט. לפיכך יהיה אפשר לחבר בינה לבין שדה התעופה והבירה ברכבת קלה, ובכך לפתור את בעיית התחבורה במסקט, שבה רוב התושבים הם בעלי רכבים והתחבורה הציבורית מסתכמת בשבעה קווי אוטובוס.