לאחרונה חגגה סרי לנקה את יום עצמאותה ה-68. בנאום שנשא הנשיא מייטריפלה סיריסנה לרגל האירוע הוא טען כי "ננקטים צעדים נחושים להקמת דמוקרטיה וממשל תקין, שלטון חוק, ומערכת פרלמנטרית אמיתית". על רקע חילופי השלטון המפתיעים בינואר 2015, דבריו כוונו לאזרחי המדינה ולקהילה הבין-לאומית כאחד.
במישור הפנימי מתמודדת הממשלה החדשה עם נפוטיזם, שחיתות שלטונית ותרבות פוליטית בעייתית שפשתה במדינה בעשר השנים שבהן כיהן מהינדה רג'פקסה כנשיא. רג'פקסה עמד מאחורי מינויים רבים של בני משפחתו ומקורביו במגזר הציבורי והפרטי, ובעקבות הפסדו בבחירות איבדו רבים מהם את משרותיהם. בחודשים האחרונים מתבררים הפרטים על היקף מינויי המקורבים וטובות ההנאה, ונראה כי הממשלה החדשה נחושה לטפל בבעיה זו. שני אחיו של רג'פקסה, באזיל וצ'אמל, שהיו פוליטיקאים בכירים בממשלה ובפרלמנט (הראשון עדיין מכהן כחבר פרלמנט מחוזי), נחקרים בחודשים האחרונים בחשד למעילה בכספי ציבור.
אחיו של רג'פקסה, גוטאביה, שר ההגנה לשעבר ואדריכל המערכה להכרעת "הנמרים הטמילים", גורר עמו קופה של שרצים. לאחרונה נחשד בקשרים עם חברת אבטחה ימית פרטית בסרי לנקה שעשתה שימוש בספינות עמוסות באמצעי לחימה באוקיינוס ההודי כדי לסייע לגורמי טרור ומאפיה בין-לאומיים. נמל, בנו הבכור של רג'פקסה, נחשד בהונאה בבחינות ההסמכה שלו כעורך דין. הוא נבחר לחבר פרלמנט, קיים ביקורים רשמיים במקומות רבים בעולם ורבים סברו כי ימשיך את דרכו של אביו.
בן אחר, יושיטה, קצין בחיל הים ובעליו של ערוץ טלויזיה פרטי (יחד עם נמל), נעצר בשבועות האחרונים בחשד לפרשת הונאה אדירת ממדים שבה היה מעורב הערוץ. לאחרונה נחקרה גם רעייתו בחשד לפרשת שחיתות שבה הייתה מעורבת רשת של בתי ספר יסודיים שהקימה. רג'פקסה ממשיך להאשים את סיריסנה ברדיפה וטוען כי המעצרים, החקירות וחשיפות השחיתויות הם "ציד מכשפות" נקמני.
במישור הבין-לאומי מבקש סיריסנה לשדר את המסר כי סרי לנקה מתכוונת לעמוד בהתחייבויותיה כלפי הקהילה הבין-לאומית והמיעוט הטמילי, ולפעול להקמת מנגנון לחקר האירועים השנויים במחלוקת שהובילו לסיום המלחמה ב-2009.
דבריו באים על רקע החלטה המשותפת למועצת זכויות האדם של האו"ם ולממשלה שהתקבלה בספטמבר שעבר בז'נבה, ואשר תובעת מסרי לנקה להקים מנגנון מהימן שיורכב משופטים, תובעים וחוקרים מרחבי העולם ויבוא חשבון עם האחראים לפשעי המלחמה. עם זאת, בינתיים נראה כי מועצת זכויות האדם של האו"ם ומדינות המערב טרם הבטיחו כי המנגנון המוצע ייהנה גם מיכולת אכיפה. גם הניסוח המעורפל של ההחלטה מאפשר לממשלת סרי לנקה לאמץ פרשנויות שונות בנוגע למידת המעורבות הבין-לאומית הנחוצה באי.
בינואר האחרון התראיין סיריסנה לרשת ה-BBC והפתיע באמרו כי שופטים ותובעים בין-לאומיים לא צריכים להיות מעורבים בחקירה באשר להאשמות בפשעי מלחמה. אולם ראש הממשלה ראניל ויקרימסנגה אמר בראיון אחר כי ממשלתו אינה שוללת חקירה שבה חברים שופטים זרים. לאחר מכן הכחיש את דבריו וטען כי הממשלה לעולם לא תסכים לחקירה בין-לאומית.
לעת עתה נותר לראות כיצד יבשילו הדברים. האם תסתפק ממשלת סרי לנקה בחקירות ובמעצרים של מושחתים או שתעמידם לדין? במישור הבין-לאומי, האם ישפיע ביקורו של נציב זכויות האדם של האו"ם, הנסיך הירדני זיד רעד אל-חוסין, בסרי לנקה, על עמדת הממשלה לקראת פרסום דו"ח המועצה במרץ הקרוב? במוקד העניינים תעמוד הסכמתה של ממשלת סרי לנקה מהעבר ל"פיקוח בין-לאומי" על הנעשה באי.