נשיא סין שי ג'ינפינג נמצא בערב הסעודית, במסגרת ביקור בשלוש מדינות מזרח תיכוניות. זהו הביקור הראשון של שי כנשיא במזרח התיכון, לאחר שבשנה שעברה ערך ביקורים בפרופיל גבוה בארצות הברית, רוסיה, בריטניה ועוד. אחרי שחתם על הסכם מסגרת עם המלך סלמאן לאספקת נפט מערב הסעודית לסין בסכום של 1.5 מיליארד דולר, שי ימשיך לביקור במצרים ומשם ייצא לאיראן.
מסע הדילוגים הזה מגיע בתקופה של מתח שיא בין סעודיה לבין איראן, כאשר סין רואה חשיבות קריטית בשמירה על יחסים מצוינים עם שתיהן ובשמירת יציבות יחסית באזור המפרץ הפרסי. איראן וסעודיה יחד מספקות כרבע מייבוא הנפט על סין – שהיא היבואנית הגדולה בעולם של הזהב השחור. ניתן להבין אם כן, שחוסר יציבות באזור עלול לפגוע קשות בכלכלתה של סין.
אולם למרות שמנהיגי סעודיה וסין הסכימו אתמול על שדרוג היחסים ביניהן, בפועל ניצבת סעודיה בפני בעיה לא פשוטה בסין. עם מחירי נפט צונחים שפוגעים בהכנסותיה מנסה סעודיה לשמור על נתח השוק שלה, אולם הכלכלה הסינית, שהיא כבר שנים מנוע הצמיחה של העולם, מאטה באופן משמעותי והביקוש לנפט התמתן מאד.
בנוסף לכך, סין מנסה לייצר נתיבי אנרגיה חלופיים למזרח התיכון, שיבטיחו לה אספקת אנרגיה שוטפת בכל מקרה. לכן נבנים צינורות נפט וגז חדשים בינה לבין רוסיה, אשר עברה את סעודיה והפכה לספקית הגז הגדולה ביותר של סין (16% מכלל הייבוא) בשנה שעברה. צינורות נוספים נמתחים מהשכנות קזחסטן ובורמה כדי לצמצם את תלותה של סין במזרח התיכון ובמעבר הבעייתי של מיכליות דרך מיצרי מלאקה.
איראן ניצבת בפני בעיה דומה – סין המשיכה לקנות ממנה נפט בתקופת הסנקציות, אך בכמויות קטנות יותר, והגדלת היצוא ניצבת גבוה על סדר היום של טהראן עתה, כשהיא חופשית לייצא נפט. אלא שהיא מגיעה כאמור לשוק שנמצא בהאטה. שי יצטרך לשמור על שיווי משקל עדין בביקוריו בשתי המדינות המסוכסכות, והעולם יצפה לראות אם סין מראה נטייה לטובת איראן (מה שיותר סביר) או דווקא לטובת סעודיה.
בין שני הביקורים הללו יגיע היום שי לביקור ראשון במצרים, מדינת המפתח השלישית באזור מבחינת סין, ששולטת על הייצוא הסיני לאירופה דרך תעלת סואץ. מצרים היא אחת המדינות החשובות ביותר בתכנית האסטרטגית של שי ג'ינפינג לבנות "גשרים וחגורות" לחיבורה של סין למערב אסיה ולאפריקה ברשת של דרכים יבשתיות וימיות, וגם מכאן צפויה לצאת הודעה על שדרוג יחסים ועסקאות חדשות.