פרשת הטרדתם המינית של שני עולי רגל איראנים צעירים בסעודיה מעוררת בשבועות האחרונים סערה ציבורית באיראן, המלווה בביטויי גזענות כלפי ערבים. שני הצעירים, בני 14 ו-15, היו בדרכם חזרה לאיראן לאחר שקיימו את מצוות העלייה לרגל למקומות הקדושים בערב הסעודית. לטענת בני-משפחותיהם, שליוו אותם במהלך הביקור, השניים עוכבו בשער הטיסה בשדה התעופה הבין-לאומי בג'דה שבערב הסעודית, הופרדו ממשפחותיהם והועברו לחדר נפרד. שם ביצעו בהם שני שוטרים סעודים, לכאורה, מעשים מגונים תוך כדי החיפוש הגופני שערכו בהם.
בעקבות התקרית הגישה איראן תלונה רשמית לשלטונות ערב הסעודית ודרשה להעניש את שני השוטרים. מיופה הכוח הסעודי בטהראן זומן לשיחת הבהרה במשרד החוץ האיראני, ובשבוע שעבר הודיע שר ההכוונה האסלאמית בממשלת איראן, עלי ג'נתי, כי ארגון העלייה לרגל של איראן הונחה להשעות את העליה הקטנה לרגל (עומרה) למכה ולאל-מדינה עד להעמדתם לדין ולהענשתם של שני השוטרים שפגעו, לדבריו, בכבודם של האיראנים. בתגובה למחאה האיראנית התנצלו הרשויות הסעודיות ועצרו את שני השוטרים. שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פיסל, נפגש עם שגריר איראן בסעודיה והודיעו כי האחראים לתקרית ייענשו בחומרה.
התקרית זכתה לגינויים גם מצד חברי פרלמנט ואנשי דת איראנים בכירים והחריפה עוד יותר את היחסים המתוחים ממילא בין איראן לבין ערב הסעודית על רקע הפעילות הצבאית של האחרונה בתימן. איש הדת הבכיר איתואללה נאסר מכארם-שיראזי גינה את התנהגותם של השוטרים הסעודים והאשים את שלטונות הממלכה בפגיעה נמשכת בכבודם ובביטחונם של עולי הרגל האיראנים. לדבריו, אם ימשיכו השלטונות הסעודים להשפיל את עולי הרגל, לא ניתן יהיה להמשיך בקיום העומרה, שאינה נחשבת למצוות חובה באסלאם.
לצד הגינויים הרשמיים עוררה התקרית בשדה התעופה תגובות חריפות במיוחד בקרב הציבור האיראני. אלה באו לידי ביטוי בהפגנות מחוץ לנציגויות הדיפלומטיות של ערב הסעודית באיראן ובתגובות של גולשים ברשתות החברתיות. בהפגנות שנערכו מול שגרירות סעודיה בטהראן והקונסוליה הסעודית בעיר משהד השתתפו אלפי בני-אדם. המפגינים הניפו סיסמאות בגנות בית המלוכה הסעודי, דרשו התנצלות סעודית רשמית וקראו לסגור את שגרירות סעודיה ולגרש את מיופה הכוח בטהראן.
התגובות החריפות ביותר הופיעו ברשתות החברתיות ולוו גם בגילויי גזענות כלפי הערבים. רוב הגולשים הסתפקו בתגובות נגד בית המלוכה הסעודי, דרשו להעניש את שני השוטרים בחומרה המרבית וקראו להחרים את העלייה לרגל לסעודיה. תגובות רבות כללו, עם זאת, אמירות פוגעניות וגזעניות כלפי הערבים תוך שימוש בכינויי גנאי, כגון: "כלבים טמאים", "אוכלי לטאות וחגבים", "ערבים מלוכלכים" ו"ברברים". כמה גולשים טענו כי התקרית בשדה התעופה משקפת את אופיים של הערבים ואת המנטליות שלהם. "הערבים אנסו את איראן לפני 1,400 שנים", כתב אחד הגולשים בהתייחסו לכיבוש הערבי של איראן במאה השביעית לספירה. גולש אחר הביע תקווה שהתקרית בג'דה תבהיר לאיראנים שהערבים הם מלוכלכים ושאסור לתת להם כסף.
כמה מאמצעי התקשורת באיראן גינו את הגזענות. האתר השמרני "אלף" הזהיר מפני הפצת דעות אנטי-ערביות וציין כי אין להקיש מהתנהגותם של שני שוטרים סעודים על התנהגותם של הערבים בכלל והסעודים בפרט. האתר הזכיר כי גם האיראנים הרואים עצמם אומה תרבותית וחפה מכל רע נוהגים באופן משפיל כלפי הפליטים האפגאנים בארצם. על האיראנים לזכור שנגזר עליהם לחיות לצד הערבים, הסבירו עורכי האתר, ועליהם לטפח קשרים טובים עם כל שכניהם, להימנע מסטיגמות ומדעות קדומות ולא להתייחס לכל הערבים כטיפשים, עצלנים, חובבי נשים וקיצוניים.
גם היומון הממשלתי "איראן" פרסם מאמר מערכת שבו הזהיר מפני ניסיונות מצד קבוצות קיצוניות הפועלות ברשת לנצל את התקרית להפצת רעיונותיהם הקיצוניים והאנטי-ערבים. בעידן הנוכחי אין מקום לדיבורים על עליונות הפרסים על פני הערבים, נכתב במאמר, ויש לראות בגזענות מחלה רצינית המחייבת טיפול. האתר "אנתח'אב" התייחס להשפעתם המזיקה של גילויי הגזענות על בני המיעוט הערבי המתגוררים באיראן. האתר גרס כי היחס המשפיל שהיה מנת חלקם של שני הצעירים האיראנים אינו מצדיק פגיעה בגזע או בלאום אחר, ובמיוחד לא בערבים החיים גם באיראן וגילו לאורך ההיסטוריה כולה, ובכלל זה במהלך מלחמת איראן-עיראק, נאמנות לארצם.
אין זו הפעם הראשונה שחילוקי דעות בין איראן לבין שכנותיה הערביות מעוררים גילויי עוינות וגזענות כלפי הערבים. שאלת הזהות האיראנית ומשקעי העבר בין האיראנים לערבים ניכרים היטב בשיח הציבורי המתנהל ברשתות החברתיות, ובמיוחד בהתייחסותם של גולשים איראנים לאירועים שבהם ניצבים איראנים וערבים משני צדי המתרס. כך היה, למשל, בנובמבר 2010, כאשר הופצו באינטרנט קטעים מנאום של מזכ"ל חזבאללה, חסן נסראללה, שבו התייחס לזהותה המוסלמית של איראן וטען כי שורשיה הם ערבים ולא פרסים. נסראללה גרס כי אין בנמצא באיראן דבר הנקרא "פרסי" או "ציוויליזציה פרסית" אלא רק ציוויליזציה אסלאמית ודתו הערבית של הנביא מוחמד. בעקבות הפצת הסרטון הוצפה רשת הפייסבוק בתגובות זועמות של גולשים איראנים בגנות נסראללה באופן אישי ובגנות הערבים בכלל, בנוסח "אוכלי חינם" ו"אוכלי לטאות". תגובות אנטי-ערביות דומות התפרסמו במקרים נוספים שעוררו מתיחות בין איראן לערבים, כגון: כינוסה בקהיר של ועידת תמיכה בתושבי המיעוט הערבי בחבל ח'וזסתאן בינואר 2012, והודעת התאחדות הכדורגל הפלסטינית על ביטול משחק ידידות שהיה אמור להתקיים בין נבחרות איראן לפלסטין בטהראן בדצמבר 2014.
העוינות בקרב חלקים בציבור האיראני כלפי הערבים, ששבה ועולה מפעם לפעם, מסכנת לא רק את המאמצים שמשקיעה הרפובליקה האסלאמית בשיפור יחסיה עם שכנותיה הערביות אלא גם את לכידותה הטריטוריאלית כמדינת מיעוטים. לא ייפלא איפוא שגם אמצעי התקשורת האיראנים מתגייסים למאמץ לבלום את גילויי הגזענות בחברה האיראנית.