לאחרונה התפרסמו בעיתונות האיראנית מאמרי פרשנות שקראו לשלטונות איראן להגביר את המאמץ להשתלב בשיקום הכלכלי של עיראק וסוריה בתום המערכה נגד דאע"ש. בעיתון השמרני ג'ואן נטען כי לא די בניצחונה הצבאי של "חזית ההתנגדות" בהנהגת איראן בסוריה, אלא על איראן להפוך את שיקום המדינה להזדמנות לכונן "סדר כלכלי" שיבטיח את האינטרסים הכלכליים האיראניים. העיתון קרא לממשלת איראן לנצל את תמיכת רוסיה וסין כדי לגייס כספים ממדינות המפרץ, ובראשן קטר, למען שיקום סוריה, תוך דחיקת רגליה של ארצות הברית.
גם האתר תאבנאכ הצטרף לקריאה וטען כי ראש ממשלת עיראק, חידר אל-עבאדי, החל כבר במאמצים דיפלומטיים לגיוס 100 מיליארד דולר הדרושים לשיקום ארצו, וכי יש לו אינטרס להעמיק את הנוכחות הכלכלית הסעודית באזורים הסוניים בארצו במסגרת היערכותו לבחירות הפרלמנטריות הצפויות בעיראק בשנה הבאה. ב"תאבנאכ" נטען כי לעיראק יש אינטרס ליצור אווירה כלכלית תחרותית בעידן שלאחר דאע"ש ואל לאיראן לפגר בתחרות הכלכלית עם ארצות הברית, תורכיה וסעודיה, שהביעו זה מכבר נכונות למלא תפקיד מרכזי בשיקום המדינה.
האתר קרא לממשלת איראן לעודד חברות איראניות פרטיות המבקשות להשקיע בעיראק ולפתוח במו"מ עם ממשלת עיראק על הרחבת שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות, וכן להרחיב את ההשקעות האיראניות גם לאזורים הסוניים בעיראק שנפגעו קשות בזמן המלחמה. השחקניות האחרות במערכה הכלכלית על שיקום עיראק אינן מעוניינות ברווחים כלכליים בלבד, נטען באתר, אלא גם בהשפעה פוליטית וביטחונית. שחקנית שתמלא תפקיד מרכזי יותר בתחרות הכלכלית תוכל להשפיע יותר בהתפתחויות העתידיות במדינה.
גם בכירי ממשל בטהראן ביטאו לאחרונה שאיפה להרחיב את הפעילות הכלכלית האיראנית בעיראק ובסוריה. בפגישה עם ראש ממשלת עיראק, שביקר לאחרונה בטהראן במסגרת מסע אזורי שכלל גם את ערב הסעודית, אמר הנשיא רוחאני כי על שתי המדינות להרחיב את שיתוף הפעולה ביניהן בתחומי הכלכלה והמסחר, המדע והטכנולוגיה. הוא הצביע על הצורך בחיזוק הקשרים הבנקאיים בין המדינות ובהקלה על הוצאת אשרות כדי להדק את קשרי המסחר והכלכלה בין טהראן ובגדאד.
יועצו הצבאי הבכיר של מנהיג איראן, יחיא רחים ספאוי, קרא לחיזוק ה"ציר הכלכלי״ בין איראן, עיראק וסוריה באמצעות הנחת מסילת ברזל, שתעבור מאיראן דרך עיראק וסוריה אל הים התיכון, תוך עידוד התיירות הדתית בין המדינות. ציר כזה יכול, לדבריו, לשמש גם כציר ביטחוני שיספק "עומק אסטרטגי" לאיראן נוכח איומים הניצבים לפתחה, כולל מצד ישראל. לאחרונה הצהיר יו"ר המועצה לקביעת האינטרס של המשטר, האשמי שאהרודי, כי איראן אינה יכולה להסתפק בפתרון הבעיות הביטחוניות בעיראק, וכי עליה להגדיל את נתחה בשוק העיראקי ובשיקום כלכלתה.
הצהרת כוונות מסוג זה אינה מוגבלת רק לבכירי ממשל או למאמרי פרשנות בלבד. בשנה האחרונה הגבירה איראן באופן ניכר את מאמציה הכלכליים בשיקום התשתיות בסוריה ובעיראק, ובספטמבר ביקר שר האנרגיה הסורי בטהראן וחתם על חוזים בשווי מאות מיליוני אירו לייצוא תחנות לייצור חשמל מאיראן לסוריה.
בתחילת השנה התפרסמו דיווחים לפיהם חברות תקשורת איראניות זכו ברישיון להפעלת רשת סלולארית שלישית בסוריה. באוגוסט האחרון השתתפו 30 חברות איראניות ביריד הבינלאומי בדמשק, שהתקיים לראשונה מזה שש שנים. במקביל הודיע בכיר בתעשיית הנפט האיראנית כי בכוונתה של איראן להקים בית זיקוק בסוריה (עם כושר ייצור של 140 אלף חביות נפט ליום) ולשקם שני בתי זיקוק נוספים.
איראן פועלת לביצור השפעתה הכלכלית גם בעיראק. כבר כיום היא מייצאת לעיראק בשווי כולל של למעלה משישה מיליארדי דולרים בשנה. הנספח הכלכלי האיראני בעיראק, נאסר בהזאד, הצהיר לאחרונה כי השתתפותן של 35 חברות איראניות ביריד המסחר הבינלאומי מבליטה את הערך המוסף של איראן בענפי התשתית, ההנדסה והטכנולוגיה לעומת מדינות אחרות, ובהן סעודיה.
בהזאד הדגיש כי הצורך המרכזי של השוק העיראקי הוא בהשקעות בתעשיה, וכי חברות איראניות יכולות להצליח מאוד אם יעבירו את קווי הייצור שלהן לעיראק. הוא הבטיח כי הממשלה תסייע להן בכך באמצעות אספקת קווי אשראי בסך שני מיליארד דולרים והגדלת הכיסוי הביטוחי עבור חברות המעוניינות לפעול בשוק העיראקי.
לצד פעילותה הכלכלית הרחיבה איראן גם את פעילותה הדתית והתרבותית בעיראק ובסוריה. לאחרונה החלה טהראן בהקמת אוניברסיטה איראנית ראשונה באזור כאזמין שמצפונית לבגדאד, הצפויה לכלול חמש פקולטות בהן ילמדו כ-3,000 סטודנטים. עוד משקיעה איראן מאמצים בהרחבה ובניית מסגדים בעיר הקדושה לשיעה, נג'ף, המשמשת יעד מרכזי לעולי רגל מרחבי העולם.
גם בסוריה מעורבת איראן בשיקום המקומות הקדושים לשיעה שנפגעו במלחמת האזרחים, ובראשם מתחם קבר א-סיידה זינב בדמשק. בכיר איראני הצהיר בסוף החודש שעבר כי בשנה האחרונה ביצעה איראן עבודות שיקום ושיפוץ של אתרים קדושים ברחבי סוריה, ובקרוב יישלחו שוב עולי רגל איראנים למקומות הקדושים לשיעה במדינה.
איראן רואה בהעמקת נוכחותה הכלכלית בעיראק ובסוריה אמצעי מרכזי לביצור השפעתה במדינות אלו. בשעה שמזכיר המדינה האמריקאי, רקס טילרסון, מזהיר מפני פעילותן של "מיליציות איראניות" על אדמת עיראק ודורש את סילוקן מהמדינה, ובכירים ישראלים מתריעים מפני המאמצים האיראניים להשיג דריסת רגל צבאית בסוריה, מצויה איראן כבר בעיצומו של השלב הבא במערכה על הגברת השפעתה במרחב תוך שימוש ב"עוצמה רכה" – כלכלית, דתית ותרבותית.