מומחי הפורום לחשיבה אזורית ניתחו את מסמך העקרונות החדש של תנועת חמאס מזוויות שונות. לדעתם, המסמך משקף תמורה פוליטית ומדינית ממשית בחמאס, והוא מהווה הזדמנות נדירה עבור ישראל לניצול חולשתה של התנועה כדי לגרור אותה למהלך הסדרי.
ד"ר אסף דוד, המנהל האקדמי של הפורום, סבור כי המסמך "משקף את דילול הרכיב הדתי-אסלאמי בחמאס […] לטובת חיזוק הרכיב הלאומי-הפלסטיני במאבק עם ישראל".
ד"ר רונית מרזן, עמיתת מחקר בפורום, סבורה כי ח'אלד משעל "עושה את הדרך שעשה יאסר ערפאת בשעתו" כדי להעביר את בני עמו בהדרגה מהמאבק המזוין אל הדרך המדינית.
יוחנן צורף, כותב אורח באתר הפורום, סבור כי מסמך העקרונות "מעלה כי גם אם חמאס לא שינתה את יחסה לישראל, היא שינתה את יחסה לסכסוך עם ישראל".
ד"ר שמוליק לדרמן, עמית מחקר בפורום, חושש כי צעדיה של ישראל מובילים "להחלשת הכוחות המתונים בחמאס ומקרבים עימות עקוב מדם נוסף בעזה". ד"ר דורון מצא מוסיף כי שינוי ביחסה של ישראל לחמאס "יעלה את מחיר ההפסד של חמאס מסבבי לחימה מול ישראל, ואולי גם ידחק את התנועה לטעון את התמתנותה המדינית במשמעות".
ראיון של ד"ר רונית מרזן על ניתוח מסמך חמאס על ידי הפורום לחשיבה אזורית
אדם הופמן, עמית מחקר בפורום, מבחין כי המסמך מעגן לראשונה באופן פורמלי את ההבדלים בין חמאס לבין דאע"ש, ואלחנן מילר עומד על החששות הגואים בג'יהאד האסלאמי מניצני הנטישה של שותפתם, חמאס, את דרך המאבק המזויין.
אלה אפק, עמיתת מחקר בפורום, מצביעה על השמחה לאיד בקרב חוגים ערבים ופלסטינים כלפי חמאס, ותביעת דין וחשבון מהתנועה על העשורים המיותרים של דם וסבל פלסטיני במאבק עם ישראל.
קראו את אסופת הניתוחים של חוקרות וחוקרי הפורום לחשיבה אזורית על מסמך העקרונות המדיניים של חמאס כקובץ PDF או כטקסט להלן.