קשה לדמיין את רמת האלימות שהייתה מתפרצת כיום אילו היה רצף טריטוריאלי בין רצועת עזה והגדה המערבית, ואילו יכלו תושבי רצועת עזה להינקם מאנשי הרשות הפלסטינית ומחמוד עבאס.
הכרזתה של הרשות הפלסטינית לפני כשבועיים על הפסקת העברת תשלומי חשבון החשמל לישראל עבור רצועת עזה – בסכום של 40 מיליון ש"ח מדי שבוע – התקבלה ברצועה בזעם, אך לא בתדהמה. עוד קודם לכן, בנאום בפני שגרירים פלסטינים בבחרין, תאר מחמוד עבאס את המצב מול רצועת עזה כ"מסוכן מאוד," וציין כי הדבר מצריך "צעדים מכריעים."
"כבר עשר שנים [מאז השתלטות חמאס על רצועת עזה] שאנחנו מגישים את כל הסיוע לאחינו, וזו חובתנו כלפיהם, ופתאום אנו נתקלים בצעד חסר תקדים זה," אמר עבאס. הצעד אליו התייחס עבאס הוא החלטת חמאס למנות גוף מנהל לרצועת עזה, שהתפרש כפרישה דה-פקטו ממשלת האחדות הפלסטינית.
לנאומו של עבאס קדמה הכרזה על ניכוי שליש ממשכורתם של כ-60 אלף פקידי הרשות הפלסטינית ברצועת עזה, שלפני עשור קיבלו הנחייה שלא להתייצב לעבודה בשל החלפת רבים מהם באנשי חמאס. טענת הרשות הפלסטינית, לפיה הקיצוץ נובע ממשבר כלכלי ולא מניסיון לעורר מרי אזרחי בקרב התושבים, התקבלה בזלזול בתקשורת המקומית. "עלות שכר הדירה של שגריר הרשות הפלסטינית בביירות מגיעה לכדי 1.65 מיליון דולר," ציינה רשת חדשות פופולרית בעזה.
נראה כי אזלו כינויי הגנאי במחסן אוצר המילים של חמאס כלפי אבו-מאזן. דובר חמאס סאמי אבו-זוהרי כינה את ההחלטה על קיצוץ חשבון החשמל של עזה "שפלות לאומית" ו"מתקפת שגעון" ברצף של ציוצים נזעמים. הוא ציין כי ישראל ממשיכה לקצץ את עלות החשמל מכספי המיסים שנגבים מרצועת עזה. בהפגנה נגד אבו-מאזן שהתקיימה ברפיח הונפו שלטים בהם נכתב "הפיצוץ עם הכיבוש בדרך" ו"זה מי שמונע חשמל מרצועת עזה" על רקע תמונתו של אבו-מאזן. "את מה שלא לקחו היהודים בכוח, מנסה עבאס לקחת באמצעות מצור," אמר אחד המפגינים.
אולם נראה כי תקוותו של אבו-מאזן שזעמם של הפלסטינים יופנה כלפי חמאס נכזבת לעת עתה. על פי סקר של ח'ליל שקאקי מראמאללה, תושבי עזה מטילים אחריות שווה למשבר החשמל על הרשות הפלסטינית ועל חמאס, אולם 44% מתושבי הגדה המערבית מאשימים את ישראל, 18% מאשימים את הרשות הפלסטינית, ורק 13% מאשימים את חמאס.
בינתיים, בכירי הרשות הפלסטינית ממשיכים לשדר מסרים מפייסים כלפי חמאס. השר וחבר הועד המרכזי של פת'ח חוסין א-שיח' טען בראיון לטלוויזיה הפלסטינית כי ממשלתו עדיין מחויבת לסיום הפיצול הפוליטי עם חמאס בדרכי שלום. "אני לא מעוניין להתנגש אתך ולא קיבלתי שום החלטה להעלים אותך. את חלק מהמציאות הפלסטינית והחברה הפלסטינית," פנה א-שיח' ישירות לתנועת חמאס. "החלטנו לסיים את הפיצול על סמך ההסכמים החתומים, אחרת חמאס תיאלץ לקחת אחריות ככוח מרדן ומהפכני נגד הלגיטימציה הפלסטינית ברצועת עזה."
לאור צמצום זרם החשמל בעזה לשש שעות ביום בלבד, דבר המשפיע ישירות על אספקת המים וטיהור השפכים ברצועה, השאלה כעת היא עד כמה רחוק ילך אבו-מאזן. נראה כי כל עוד יכולת התגובה של חמאס מוגבלת בעיקר לעימות עם ישראל, יכול עבאס להמר על חיי תושבי הרצועה ללא חשש מפני השלכות פוליטיות מידיות. ייתכן שהוא מאמין כי בבוא הזמן יפנו התושבים את זעמם כלפי ממשלת חמאס וידרשו את חזרתה של הרשות הפלסטינית לרצועה. עם זאת, מדיניות ההליכה על הסף עלולה להתנקם בנשיא הפלסטיני או ביורשו בבוא היום, כאשר חמאס תשוב לאיתנה ותחשב את צעדיה האפשריים בגדה המערבית.