בשבועות הקרובים תתמודד משטרת הדת בסעודיה, הידועה בשם הַיְאַת אל-אַמְר בִּאל-מַערוּף ואל-נַהִי עַן אל-מֻנכַּר ("הרשות לציווי הטוב ומניעת המגונה"), עם סוגיה מביכה: איסור נהיגה על ידי נשים.
משטרת הדת היא גלגול מודרני של החיסְבַּה(מוסד הפיקוח) שהייתה קיימת במדינה האסלאמית בימי הביניים. מטרתה לאכוף את חוקי ההלכה האסלאמית, להפריד בין נשים לגברים במרחב הציבורי, לפקח על לבושן של נשים ולמנוע כל מעשה שהוא מנוגד לשריעה. שוטרי הדת מפטרלים ברחובות על מנת לוודא שגברים ונשים שאינם קרובי משפחה לא יסתובבו או יתרועעו יחדיו, אוסרים מכירת או צריכת משקאות אלכוהוליים, מטפלים בעבירות כמו סמים וכישוף ואוכפים מגבלות חברתיות שונות. כמו כן, הם אוכפים את התקנה המונעת מנשים לנהוג ברכבים. לרוב, כל מי שמבקר את התנהלותה של משטרת הדת מסתכן בעונש מאסר ממושך. בתחילת השנה גזר בית משפט בסעודיה שבע שנות מאסר ושש מאות מלקות על פעיל זכויות אדם בשם ראאף בדווי, אשר העז לבקר את משטרת הדת וקרא להיאבק בה כדי לצמצם את פעילותה ואת פגיעתה בזכויות הפרט.
עם זאת, משטרת הדת, הנתפסת כ"מדינה בתוך מדינה" בסעודיה, מצויה מזה שנים תחת ביקורת קשה בשיח הציבורי בממלכה. אחד האירועים הבולטים שהעלו את חמתם של התושבים התרחש בשנת 2002 כאשר פרצה שריפה בפנימייה בבית ספר לבנות בעיר מכּה. אנשי משטרת הדת אסרו על כוחות הכיבוי והסיוע להיכנס לפנימייה בטענה שהתלמידות לא עטו "חיג'אב" ואסור לבוא במגע עמן. בשריפה נספו ארבע עשרה תלמידות, זוועה שעוררה תגובות נרחבות וזועמות בסעודיה וזכתה להד תקשורתי נרחב בעולם.
הנסיכה בסמה אל-סעוד, אחייניתו של המלך הנוכחי החיה באנגליה, ביקרה בחריפות את התנהלותה של משטרת הדת בראיון שהעניקה לפני כשנתיים לערוץ הטלוויזיה של הבי-בי-סי בערבית. אינטלקטואלים, ולצדם אנשי דת מתונים ורפורמיסטיים, תובעים לערוך במשטרה זו רפורמות מרחיקות לכת. המשורר אחמד אל-עלי הצהיר כי "מנגנון זה זקוק נואשות לבחינה מחדש כדי שנוכל לחיות חיים אזרחיים ונציג בפני העולם את הפן החיובי של תרבותנו, נטפל בתופעות השליליות ונתקן את אשר טעון תיקון בתרבות שלנו". הסופר פאדל אל-עומאני טען כי "ישנם כאלה שמתעקשים לקחת מאתנו כל דבר טוב, נחמד ומשמח בתרבותנו. הזרם הקיצוני והפנאטי הזה מנסה להחזיר אותנו לתקופה של הנחשלות והקיפאון כל אימת שאנחנו מנסים להשריש את תרבות הפתיחות והסובלנות כלפי האחר. מכאן שיש להגדיר מחדש את תפקידה של משטרת הדת ולהכפיפה לחוק, ובכלל זה גם לערוך הכשרה מתאימה לכל איש שפועל בשורותיו של מנגנון זה".
כתוצאה מהביקורת החריפה הדיח מלך סעודיה את עבד אל-עזיז בן חמין אל-חמין, מפקד משטרת הדת, מתפקידו, ומינה במקומו ב-2012 את עבד אל-לטיף א-שיח', נצר למשפחה של מייסד התנועה הווהאבית שנחשבת בעלת ברית של משפחת המלוכה. עם כניסתו לתפקיד הצהיר א-שיח' כי משטרת הדת מוותרת על חלק מסמכויותיה ואוסרת על אנשיה לנהל מרדפים אחרי חשודים, משום שהם מסתיימים לרוב בתאונות טרגיות.
השבוע סערו שוב הרוחות בממלכה, לאחר ששני צעירים קיפחו את חייהם כתוצאה ממרדף פרוע של משטרת הדת אחריהם בעיר הבירה ריאד. בתקשורת דֻווח כי נעשה נסיון להתנקש בחייו של א-שיח' בפיגוע דריסה. אמצעי תקשורת שונים הכחישו את הדיווח, אולם אחרים אישרו אותו וטענו כי מדובר במרד פנימי של גורמים שמרנים במשטרת הדת שלא היו מרוצים מהרפורמות שהנהיג מפקדם החדש.
כאילו לא די בכך, משטרת הדת תצטרך להתמודד בשבועות הקרובים עם קבוצה של נשים שהצהירה על כוונותיה לנהוג ברכבים חרף האיסור המוטל על כך. א-שיח' ניסה להוריד את עצמת הלהבות בשיח הציבורי בהצהרה כי אין איסור דתי על נהיגת נשים ואף הנחה את שוטריו להימנע מלעצרן. האם מאמציהם של הסעודים לצמצם את סמכויותיה של משטרת הדת ישאו פרי? לעתיד פתרונים.