לאחר תקופה של שקט יחסי, שב הטרור לאזורים בצפון סיני שהמשטר המצרי טען לחיסול הטרור בהם. כך כותב העיתונאי מוחמד סולימאן, המסקר את המתרחש בסיני בתקשורת הערבית, בכתבת תחקיר שפורסמה בראשית אוקטובר 2019 באתר הביקורתי אל־ערבי אל־ג'דיד.
מנתונים שפרסמו דובר הכוחות המזוינים המצריים ומשרד הפנים המצרי, בין החודשים אפריל-יולי האחרונים נהרגו בפיגועי טרור בצפון סיני 15 אזרחים, 4 קצינים ו־14 חיילים מכוחות הצבא והמשטרה בסיני; 32 אזרחים נפצעו ו־12 נוספים נחטפו.
פיגועים אלה כוונו אל ריכוזי אזרחים ואל כוחות ביטחון כאחד לכל אורך הדרך הראשית שמחברת בין קנטרה לאל־עריש. הם הפרו את השקט ששרר לאורך רצועת החוף הצפונית של סיני, שקט שלטענת דובר הצבא המצרי, הושג הודות לפעולה הצבאית הממושכת שהחלה לפני כשנה וחצי באזור. בעקבות פעולה זו, שלקחו בה חלק כוחות היבשה והאוויר, טען הצבא כבר באוגוסט 2018 כי כוחותיו השתלטו על הכניסות ועל היציאות של הערים השונות בצפון-מזרח סיני, כמו שייח' זוויד, רפיח ואל־עריש, וטיהרו אותן ואת כל הדרכים הראשיות והצדדיות מקבוצות של חמושים ושל טרוריסטים ששכנו בהן. הצבא אף טען כי כוחותיו השמידו את כל המעוזים הראשיים שבהם התבססו הקבוצות החמושות השונות ואף את מרבית רכבי השטח ששימשו אותם.
אולם, כפי שמתברר לאחרונה, פעילי דאעש וארגוני טרור נוספים חזרו לבצע פיגועים באזורים אלה. סולימאן מצטט את דבריו של עוואד אבו שיח'ה, אחד מנכבדי שבט אל־ארמילאת ברפיח ומהאישים הבולטים באזור, שאמר כי דאעש פעיל בימים אלה בדרום רפיח, במרכז העיר שייח' זוויד ובדרום אל־עריש. גם שייח' עארף אבו עכר, מנכבדי שבט א־סווארכה, טען בפני סולימאן כי פיגועי הטרור האחרונים בצפון סיני בוצעו בעיתוי זה במכוון שכן בימים אלה אמורה להיחנך העיר רפיח החדשה. אחמד שבאנה, חוקר מצרי מומחה לארגוני טרור, סיפר לסולימאן כי הפיגועים האחרונים הם ניסיון של דאעש להפגין נוכחות בשטח לאחר המהלומות הקשות שהנחיתו עליו הכוחות המצריים.
כך או אחרת, הנפגעים העיקריים הם התושבים המקומיים, שסובלים גם מדאעש ודומיו וגם מכוחות הצבא והמשטרה המצריים. אבו שיח'ה סיפר לסולימאן כי השלטונות מסוכסכים עם התושבים המקומיים, רודפים ועוצרים את בני השבטים העוברים במחסומים של הצבא, הורסים את בתיהם ומגרשים אותם מהאזור.
דברים אלה תואמים את נתוניו של ארגון Human Rights Watch, שסולימאן מביא, ולפיהם במסגרת הפעולות שביצעו כוחות הצבא והמשטרה באזור למיגור הטרוריסטים, הם הרגו ללא הבחנה מאות אזרחים (לאחר מותם של אלה, לא פעם טענו כוחות הביטחון שהם היו חמושים); ביצעו מעצרים שרירותיים רבים של אזרחים בכל צפון סיני, ובמסגרתם הועלמו או פונו מבתיהם אנשים רבים באופן שרירותי לפרקי זמן ממושכים, ועונו; הצבא פועל מתוך מבנים אזרחיים, פוגע במבנים אזרחיים, ומגייס מיליציות מקומיות שמסייעות לו לבצע מעצרים ולענות את העצורים.
אבו שיח'ה סבור כי המהלכים האלימים הללו של הצבא נגד האוכלוסייה האזרחית המקומית הם שיוצרים קרקע פוריה לפעילותם של המחבלים החמושים באזור. הוא חושש שהמקומיים יחברו לדאעש רק מתוך רצון לנקום בכוחות הביטחון. לדעתו, בניגוד למה שקורה בפועל, הפתרון היחיד למצב הקיים טמון בשיתוף פעולה עם האוכלוסייה האזרחית ובמשיכתה לצידו של המשטר, אם כי עד כה לא הועלתה אף יוזמה בעניין. סולימאן מביא גם את דבריו של השייח' עבד אל־מג'יד אל־מניעי משבט א־סווארכה שחי בצפון סיני, שמסכים עם אבו שיח'ה וטוען שהשלטונות צריכים לאפשר לתושבים שגורשו מבתיהם לשוב אליהם ולשחרר מבתי הכלא את כל תושבי סיני שנכלאו על לא עוול בכפם.
סולימאן מונה פעולות של הצבא שפגעו באוכלוסייה האזרחית לאחר פיגועי טרור שקרו באזור. לפי אחד מבני שבט א־סווארכה שמתגורר בכפר הקרוב לשייח' זוויד, ביוני האחרון, גרפו דחפורים של הכוחות המזוינים מאות דונמים של גידולים חקלאיים, מטעי זיתים והדרים בכפרים בסביבת שייח' זוויד בטענה שטרוריסטים מסתתרים בהם. במקרה אחר, בעקבות פיגוע במחסום של כוחות הביטחון בשייח' זוויד, הרסו כוחות הצבא בתי מגורים בסביבת אתר הפיגוע וגירשו את תושביהם לאזורים אחרים בתוך העיר ומחוץ לה. לטענת הצבא, פעולה זו בוצעה כדי לדאוג לאבטחתם של האזורים הסמוכים למחסומים ולמפקדות הצבא.
הטרור של דאעש והמאבק של השלטונות בו, הסבו נזקים גם לכלכלה, למסחר ולתשתיות האזרחיות בצפון סיני. וליד אל־מעדאווי, ראש העיר אל־עריש לשעבר, אמר לסולימאן כי מתקני ציבור ותשתיות כמו חשמל, מים וכבישים נפגעו קשות בעקבות פיגועי הטרור והמאבק במחבלים, נזקים שנאמדים במיליוני לירות מצריות. כמו כן, מפעלים נאלצו להיסגר בשל המצב הקשה, וגם המסחר נפגע בעקבות חסימה או הרס של דרכים ראשיות, מה שגרם לספקים להמתין שעות ממושכות במחסומים תחת השמש הקופחת ולסחורות רבות להתקלקל.