מאז שנת 2015 מתחוללת בתימן מלחמת אזרחים בין החות'ים ובין ממשלת תימן, קרי הממשלה ששלטה במדינה לפני פרוץ המלחמה וזוכה עד היום להכרה של הקהילה הבין־לאומית כממשלת תימן. המאבק בין הממשלה לבין החות'ים החל כבר בשנות התשעים סביב הדרה חברתית פוליטית וכלכלית שלהם ממרכזי הכוח. אך זהו אינו הסיפור המלא: במלחמה מעורבות גם מדינות זרות נוספות, ביניהן סעודיה השכנה הגדולה והחזקה. אחרי שנים של מאבקים ולחימה, בחודש האחרון היינו עדים להתקדמות משמעותית במשא ומתן בין הצדדים. מה גרם לכך והאם זוהי תחילתו של הסכם שלום או רק רגיעה קלה לפני ההתקפה הבאה? המרכז הערבי למחקרי מדיניות (المركز العربي للابحاث والدراسة السياسات) מנסה לעשות סדר.
בחודש אפריל האחרון ניהלה קבוצת אנסאר אללה (החות'ים) משא ומתן עם משלחת סעודית בראשות מוחמד אל־ג'אבר, שגריר ממלכת סעודיה בממשלת תימן הזוכה להכרה של הקהילה הבין־לאומית. המשא ומתן התקיים בנוכחות משלחת של עומן, המשמשת כמתווכת בין שני הצדדים. סבב המשא ומתן הראשון השיג התקדמות במספר סוגיות. הסבב השני של השיחות צפוי להתקיים בקרוב בבירת סעודיה ריאד, ובו ידונו בסוגיות שנותרו פתוחות. אף שעלו בעבר יוזמות שונות לסיום המשבר, זהו המשא ומתן הציבורי הישיר הראשון בין שני הצדדים מאז פרוץ המלחמה.
מחברי הדו"ח מסבירים את ההתפתחויות שהובילו למשא ומתן בין הצדדים. בשנת 2020 נעשה ברור שהמלחמה בתימן שנמשכה בזמנו כבר חמש שנים ארוכות הגיעה למבוי סתום, וכי הכרעה צבאית אינה נראית בעתיד הקרוב. נוסף על הנטל ההומניטרי והפוליטי שנבע מהמשך המלחמה, היא גררה נטל כלכלי כבד על סעודיה בתקופה של מיתון כלכלי עקב התפשטות מגפת הקורונה וקריסת מחירי הנפט בשנת 2020. היו לכך השלכות על פרויקטים לפיתוח המדינה הסעודית ועל התוכניות האסטרטגיות שלה, במיוחד על חזון 2030. כמו כן, נסיגת כוחותיה של איחוד האמירויות מהקואליציה הערבית בפברואר 2020 ושינוי העמדה האמריקאית בנוגע למלחמה חיזקו את הלחץ על סעודיה. לכן היא החליטה על יציאה הדרגתית מתימן, ובמקביל הפעילה ערוצי תקשורת עם החות'ים. גישה סעודית זו התחזקה עם תחילתו של ממשל ביידן ועם החלטתו בפברואר 2021 להפסיק את הסיוע הצבאי לסעודיה, במיוחד ההתקפי, ולהסיר את החות'ים מרשימת ארגוני הטרור.
הפסקת האש ההומניטרית שהוכרזה ב־2 באפריל 2022, הייתה צעד חיוני בדרך להפחתת מעורבותה של סעודיה במלחמת תימן. הפסקת האש הייתה חלק ממגמה סעודית רחבה יותר של "איפוס" הבעיות בין סעודיה וסביבתה כתגובה למה שהיא תופסת כשינוי במחויבות האמריקנית לביטחון הלאומי שלה. הפסגה הערבית-סינית שנערכה בריאד בדצמבר 2022, חיזקה את הכרתה של סעודיה בכוונתה לסיים את תפקידה במלחמת תימן ואת הצורך שלה ליצור אקלים פנימי בטוח ויציב בשכנות עם תימן, מגמה שמסבירה את החתימה על ההסכם בין סעודיה לאיראן בתיווך סיני. גם לחות'ים היו מניעים רבים לחתור למשא ומתן עם סעודיה, ביניהם שינוי עמדתה של איראן בעקבות חתימתה על הסכם בייג'ין לשיפור היחסים עם סעודיה. כמו כן, המשך המלחמה והמצור נשאו עלויות פוליטיות וכלכליות שלא היה באפשרותם לשאת עוד.
לאור חוסר היכולת להכריע את המערכה בזירה הצבאית, ניסו הצדדים השונים לחפש פתרונות שונים כדי להביא לסיום המשבר. בספטמבר 2019 הציעו החות'ים יוזמה דומה שכללה קריאה לעצור את תקיפות האוויר ההדדיות. במרץ 2021 הודיעה סעודיה על יוזמה לסיים את המשבר בתימן, להגיע להפסקת אש מוחלטת בפיקוח האו"ם ולהפנות את ההכנסות ממכס וממס ממשלוחי נפט המגיעים לנמל חודידה לחשבון בנקאי משותף עם הבנק המרכזי של תימן. יוזמות אלו היו נושא לדיון מתמשך בין הצדדים השונים ובחסות שליח האומות המאוחדות הנס גרונדברג. בתדרוך שלו למועצת הביטחון של האו"ם בפברואר 2022, חשף גרונדברג את תוכניתו להגיע להסכם מדיני כולל בשלושה מישורים: מדיני, כלכלי וביטחוני. ב־2 באפריל 2022 הוא הכריז על הגעה להפסקת אש הומניטרית שתתחדש מדי חודשיים. הפסקת האש אומנם הפחיתה את רמת האלימות ושיפרה את המצב ההומניטרי, אך נתנה לחות'ים הזדמנות לחזק את עמדותיהם הצבאיות, הביטחוניות והכלכליות ללא הישגים ברורים לממשלה התימנית מנגד. באותו זמן דאגה סעודיה לאבטח את עצמה מפני כל תקיפה אווירית שהחות'ים עלולים לשלוח.
בינתיים, אירחה ריאד בחסות המועצה לשיתוף פעולה למדינות המפרץ הערביות שיחות בנוגע לתימן, ובהן בלטה היעדרותם של החות'ים. בתום השיחות הללו הוכרז על הקמת מועצת הנהגה נשיאותית בתימן, המורכבת משמונה אנשים, ואליה הועברו כל סמכויות הנשיא עבד רבו מנצור האדי. במסמך המודיע על העברת הסמכויות נכתב כי המועצה תנהל משא ומתן עם החות'ים כדי להגיע להפסקת אש קבועה ולהוביל את המדינה לשלום יציב ומתמשך.
לפני הגעת המשלחת הסעודית לצנעא, הצהיר ראש המשלחת המזוהה עם החות'ים כי סדר יום המשא ומתן יכלול הפסקה מוחלטת של "התוקפנות והמצור, תשלום משכורות העובדים מהכנסות הנפט והגז (שבשליטת הממשלה התימנית), יציאת כוחות זרים, פיצוי הוגן ושיקום"
הסדרים אלה אפשרו להתחיל במשא ומתן ישיר וללא הכרזה רשמית בין סעודיה לחות'ים במוסקט, בירת סולטנות עומאן, במהלך המחצית השנייה של 2022. הם דנו בביטחון האזורים הדרום-מערביים של ערב הסעודית ובסוגיה של חילופי שבויים, אך מחברי הדו"ח סבורים כי התקדמות משמעותית הושגה רק לאחר שסעודיה ואיראן הגיעו להסכם לשיפור היחסים ביניהן בחסות סינית ב־10 במרץ 2023, שלאחריו החל משא ומתן ציבורי וישיר בצנעא בין סעודיה לבין החות'ים.
שני הצדדים הצהירו על מטרותיהם בכניסה למשא ומתן. לפני הגעת המשלחת הסעודית לצנעא, הצהיר ראש המשלחת המזוהה עם החות'ים כי סדר יום המשא ומתן יכלול הפסקה מוחלטת של "התוקפנות והמצור, תשלום משכורות העובדים מהכנסות הנפט והגז (שבשליטת הממשלה התימנית), יציאת כוחות זרים, פיצוי הוגן ושיקום". ראש המשא ומתן של המשלחת הסעודית מוחמד אל־ג'אבר אמר כי המשא ומתן נועד "לקבע את שביתת הנשק ואת הפסקת האש, לתמוך בתהליך חילופי השבויים ולדון בדרכי הידברות בין הגורמים השונים בתימן כדי להגיע לפתרון מדיני מקיף ובר־קיימה".
השיחות הפומביות והישירות של סעודיה עם החות'ים ביטאו קודם כול את ההכרה של סעודיה בהם כצד לגיטימי, כאשר עד אז היא ראתה בהם מורדים שלקחו בכוח את השלטון. על כן התעקשו החות'ים שהמשא ומתן שלהם יהיה ישיר עם סעודיה ולא עם הממשלה התימנית. במהלך המשא ומתן פרצה מחלוקת בנוגע לתפקיד שהסעודים ממלאים בו. הסעודים הציגו עצמם כמתווכים שהגיעו להשכין שלום בין הצדדים השונים בתימן ולא כצד בסכסוך, ואילו החות'ים התעקשו שסעודיה היא צד מקורי ומשמעותי בו, במיוחד משום שהדבר קשור לנושא הפיצויים והשיקום.
סבב שני של משא ומתן בין שני הצדדים אמור להתחיל בעתיד הקרוב בריאד לאחר שסעודיה וממשלת תימן ידונו בסוגיות השנויות במחלוקת שהחות'ים מכנים "סוגיות הומניטריות". החות'ים מתעקשים לקבל מענה לסוגיות הללו במסגרת המשא ומתן משום שהן בסיס להמשך שביתת הנשק ושער לשלום. הנושאים הללו הם: התחייבות הממשלה לשלם משכורות לפקידים שנותנים שירותים אזרחיים כלליים במדינה, לרבות אזורים שבשליטת החות'ים, פתיחה בלתי־מוגבלת של שדות תעופה ושל נמלים ושחרור כל האסירים, נוסף על דרישה ליציאת הכוחות הזרים שמייצגים בעצם נוכחותם, בעיני החות'ים, סיבה להתחדשות האלימות. עם זאת, לאור הקושי והמורכבות של הסוגיות העומדות על הפרק, שני הצדדים רשאים לפנות, בהתאם לאווירה החיובית שהם מקדמים בשלב הנוכחי, להארכת הפסקת האש ההומניטרית ולהארכת מגבלת הזמן שלה ולהציע פתרונות חלקיים בסוגיות המורכבות ובהן: פתיחת שדות תעופה ונמלים, חלוקת נטל שכר העובדים בין הגורמים השונים ובהם סעודיה, קביעת צעדים הקשורים במעורבות סעודיה בעיקר בשאלת הבעלות על משאבי נפט ועל משאבים נוספים, על הבנקים ועל מטבעות. כרגע נראה שהטיפול הסופי בנושאים השנויים במחלוקת נדחה לסבב החדש של המשא ומתן, שבמהלכו ייקבעו צעדים לתהליך השלום המקיף המתחשבים בדרישות של כל הצדדים. עם זאת, נותרה האפשרות שהמשא ומתן ייכשל ויקפא, מה שיביא לכך שמצב של לא־שלום ולא־מלחמה יימשך או שהאלימות תתפרץ מחדש.
לסיכום, המשא ומתן בין ערב הסעודית לחות'ים טרם הביא לפתרון מדיני לסוגיות תימן או לשינוי בעמדות הכוחות ובשליטה על השטח. יש אפשרות שהדרכים החדשות ששני הצדדים נוקטים עשויות להוביל לפתרון מדיני, או שאולי תושג הסכמה שתסלול את הדרך לפתרון כזה. אם האפשרויות שהוצגו לא יתממשו ופתרון שכזה לא יושג, אזי החות'ים עלולים להישאר בתור ממשלה דה פקטו בצנעא תחת הפסקת אש קבועה וצעדים המקלים על חייהם של האזרחים ועל כלכלת תימן. שינוי העמדה הסעודית והחלטתה לסגת מהמלחמה בתימן הם זרז חשוב לסיום הסכסוך, אך החות'ים עשויים לתפוס זאת כסימן לחולשה. דבר זה עלול לפתות אותם להיות חסרי פשרות ואמיצים יותר ולנסות לכפות את התנאים שלהם, במיוחד כשהם מרגישים שהעמידה האיתנה שלהם נושאת פרי, שגורם הזמן עובד לטובתם ושקיימת אפשרות לחזור על התרחיש האפגני. או אז הם ייקחו לעצמם את השלטון כעובדה מוגמרת שאינה סוללת את הדרך לשלום אמיתי.