ייתכן כי בעתיד הלא רחוק יהיה הפרק הראשון בעונה השלישית הסדרה "מראה שחורה" למציאות, אלא שבמקרה הזה, בסין, מדובר במערכת דירוג ממשלתית ולא פרטית. בפרק בסדרה העתידנית, לכאורה, ניכר כי האזרחים מדרגים זה את זה על פי אינטראקציות חברתיות, וכך נוצרים מעמדות חברתיים חדשים ומוטלות מגבלות על חירות התנועה של הפרט.
בארצות הברית דירוג האשראי האישי, המבטא את יכולת החזר ההלוואות שניתנו לכל אזרח, משפיע על גובה הריבית שהוא משלם עבור המשכנתא, על פוליסות הביטוח שלו ועל גובה ההלוואה שהבנק יכול להעניק לו. לעומת מערכת האשראי הכלכלית הנהוגה בארצות הברית, בסין החלה לפעול בעת האחרונה מערכת אשראי ניסיונית לדירוג חברתי, העתידה להיות מופעלת במלואה עד שנת 2020.
ביוני 2014 פרסמה המועצה הלאומית של הרפובליקה העממית של סין מתווה למערכת אשראי חברתי לאומי תחת הכותרת "הנפקת מתאר תכנון לבניית מערכת אשראי חברתי (2014‑2020)". מטרת המערכת היא "להעלות את המודעות ליושרה ולרמת האמינות בתוך החברה". המטרה המוצהרת של המערכת היא להיאבק בפקידי ממשל מושחתים, להעניש יצרני מוצרים מזויפים ולמנוע ממוצרי מזון ותרופות מזוייפים להגיע לשוק. אולם בפועל תשמש המערכת לשליטת המשטר באזרחים, ועסקאות פרטיות, כמו שכירת רכב, הזמנת חדר במלון או רכישת כרטיס טיסה, יהיו כלי בידי הממשלה להעניש אזרחים על חוסר צייתנות.
בשנת 2015 העניק הבנק העממי של סין רישיון לשמונה חברות להתחיל בהפעלת מערכות ניסיוניות של אשראי חברתי. אחת מהן היא חברת Sesame Credit השייכת ל־Alibaba Group, שתי חברות אחרות הן חברת Tencent, ואחת החברות הגדולות בסין לשיתוף נסיעות – DiDi. לדוגמה, מינואר 2015 חברת Sesame Credit מעריכה את דירוג האשראי של המשתמשים בה על ידי מעקב אחר הרשתות החברתיות שבהן הם משתמשים, כמו קניות שהם קונים באתרי הקניות של קבוצת Alibaba, ובעיקר על ידי מעקב אחר התשלומים שהם משלמים במערכת Alipay (מערכת שבה משתמשים רבים מאזרחי סין החיים במרחבים האורבניים המפותחים). כלומר, חברות המשמשות לרכישה באינטרנט ורשתות חברתיות נפוצות בסין, ואף אתר ההיכרויות הפופולרי Baihe.com, מספקים חלק נרחב מהמידע למערכת הממשלתית.
המערכת הזאת כבר פעילה בתצורות שונות. ארגון Human Rights Watch דיווח שבשנת 2016 ניסה עורך הדין הסיני לי שיאולין להזין את פרטי תעודת הזהות שלו כדי לרכוש כרטיס טיסה פנימית, אך המערכת דחתה את בקשתו. ההסבר לכך היה שבית המשפט הסיני הכניס את שמו לרשימה השחורה, מכיוון שהתנצלות כתובה שהציג לבית משפט מחוזי כמה חודשים קודם לכן הוגדרה "צבועה". באותה הרשימה רשומים אזרחים נוספים שלא מילאו צווי בית המשפט בסין, ועל כן הם אינם יכולים לרכוש כרטיסי טיסה או כרטיס לרכבות המהירות, לרכוש נדל"ן או אף לקבל הלוואה.
כיום תשעה מיליון אזרחים סינים בעלי דירוג נמוך אינם יכולים לרכוש כרטיסי טיסה. ביולי 2017 סירבה אוניברסיטה בסין לקבל סטודנט שהתקבל לשורותיה מכיוון שלאביו היה דירוג אשראי נמוך. מנגד סיפרה אישה אחרת כי דירוג האשראי החברתי הגבוה שנתנה לה חברת Sesame Credit אפשר לה להזמין חדר במלון בלא פיקדון כספי. המערכת אף אפשרה ללקוחותיה שהוגדרו VIP לשכור רכב בקלות רבה יותר.
בהקשר הפוליטי המערכת הזאת הוטמעה במחוז שינג'יאנג, המחוז האוטונומי המוסלמי בצפון־מערב סין, וכן הותקן שם רישות של מצלמות מעקב. כחלק מהמעקב אחר האזרחים ופיתוחה של המערכת, התקין הממשל הסיני בערים חוטאן וקשגאר מערכות צילום בכל 100‑200 מטרים ברחובות הערים, ואזרחים בעייתיים, לכאורה, אף זומנו לתחנות המשטרה כדי שהרשויות יוכלו לצלם את פניהם ולעקוב אחריהם בעזרת מערכות הצילום המפותחות. בעתיד חצייה בכביש ברמזור אדום וזיהוי פרצופו של האזרח תוריד את דירוגו האישי במערכת האשראי החברתי.
ואם נשוב לאזורנו, התופעה של רישות מרחבים ציבוריים במצלמות ואיסוף מידע מהרשתות החברתיות היא תופעה נרחבת גם במדינות המזרח התיכון. למשל, ידוע שמדינות כמו ערב הסעודית, קטר ואלג'יריה רכשו אמצעי מעקב בהיקפים גדולים מחברת הנשק הבריטית BAE Systems. המערכות השונות של חברה זו שימשו למעקב אחר שיחות אינטרנט שנערכו במהלך האביב הערבי. כדי שמשטרים ערביים יאמצו את מערכת האשראי החברתי יש צורך בהקמת מאגרי BIG DATA עצומים, כפי שנעשה בסין, במשאבים כספיים רבים, ואף בהכנסת טכנולוגיות חדישות בתחום הבינה המלאכותית ואיסוף המידע. אף על פי כן, כבר היום נתונים של האזרחים נאספים לרשומות ציבוריות, ולעיתים, במדינות מסוימות, נערכים מעקבים אחר חשבונות ברשתות החברתיות, ואחר חיפושים אינטרנטיים ועקבות דיגיטליות.
תהליך זה, שהחל בסין בשנת 2014, עלול אפוא להיות רק הקדמה לניצול כוחם של המדינה ושל שלטונות טוטליטריים ברחבי המזרח התיכון, שיטיבו להשתמש בטכנולוגיות כריית המידע של המאה ה־21.