בחודשים האחרונים סרי־לנקה מתמודדת עם המשבר הכלכלי החמור ביותר מאז עצמאותה ב־1948. מעורבות יתר של בני משפחת רג'פקסה ומקורביה בפרויקטים גרנדיוזיים, הלוואות סיניות מופרזות, היעדר שקיפות ומינויים פוליטיים, הם בין הסיבות לכך שהאי בן 22 מיליון התושבים, על זיכרון מלחמת האזרחים והמתחים האתניים שבו, נקלע למחסור חמור במוצרי מזון בסיסיים, בתרופות, בדלק ואף להפסקות חשמל יזומות. בתגובה למצוקה הכלכלית, אלפי מפגינים עשו דרכם מרחבי האי לקולומבו הבירה, כשהם עטופים בדגלי סרי־לנקה ונראים מאוחדים תחת רעיון "המאבק".
המשבר הכלכלי הוביל בתורו למשבר פוליטי לא־פחות דרמטי. בניסיון להרגיע את ההפגנות, גוטאביה רג'פקסה, שנבחר לנשיא בנובמבר 2019, הורה להחליף לפני כחודשיים את אחיו מהינדה ראש הממשלה בראניל ויקרמסינגה, שועל פוליטי ותיק, שמונה גם לשר הכלכלה והחל בשיחות עם קרן המטבע הבין־לאומית במטרה לקבל הלוואה. אלא שהציבור עדיין לא התרצה; ההפגנות התגברו, ואלפי אזרחים זועמים פרצו לארמון הנשיאותי ולביתו הפרטי של גוטאביה ולמעונו הרשמי של ויקרמסינגה, כשמעונו הפרטי מועלה באש. התמונות של אזרחים מתאכסנים בחדרי הפאר ועושים סלפי על המיטות, משתכשכים בבריכות ומטיילים להנאתם במתחם, היו דרמטיות לא־פחות.
ביולי גוטאביה נמלט לסינגפור. בהליך מזורז של בחירה ישירה, במקום בהצבעה של כלל בעלי זכות הבחירה באי, ויקרמסינגה, שש פעמים ראש ממשלה בעברו, הבטיח תמיכה של 134 מתוך 225 חברי הפרלמנט והושבע לנשיא. עם השבעתו, ויקרמסינגה הכריז על מצב חירום, והורה לכוחות הביטחון לפנות בכוח את בניין מזכיר הנשיא ואת משרדי הנשיא וראש הממשלה ולהרוס לאלתר את המחנה הסמוך "גוטה מוכרח ללכת" שהקימו המפגינים מאז חודש אפריל. את חברו לספסל הלימודים דֶניש גוּנַוַרְדֵנַה, הוא מינה לראש הממשלה, ובקבינט החדש שלו נראו לא־מעט דמויות שכיהנו תחת גוטאביה.
מהינדה, שחקן קולנוע בעברו ועורך דין בהכשרתו, נבחר לפרלמנט ב־1970. הוא מונה לראש ממשלה באפריל 2004, ובשנים 2015-2005 נבחר לנשיא. עם היבחרו, מינה מהינדה את אחיו לתפקידים בכירים בממשלה. גוטאביה, שכונה "המחסל", מונה לשר ההגנה; באזיל שימש כשר לפיתוח כלכלי; צ'אמל כיהן כדובר הפרלמנט וכשר הנמלים וההשקיה, ואילו נַמַל בנו של מהינדה שימש כחבר פרלמנט. מהינדה נהנה מתמיכת הרוב הבודהיסטי, בין היתר, לאחר כישלון סבבי המשא ומתן עם "נמרי השחרור של אילאם הטמילית" ובעקבות העייפות מעשרות שנים של טרור ושל נזקים כבדים לכלכלה. בסרי־לנקה התגברו הקולות בעד יציאה למערכה צבאית ולאחר סדרת קרבות צבאיים מרים, הארגון הוכרע ב-2009 ומלחמת האזרחים הסתיימה, לא לפני שמהינדה, גוטאביה, אנשי צבא ואחרים, מואשמים בפשעי מלחמה.
לאחר שהסתיימה אפיזודת מייטריפלה סיריסנה כנשיא בשנים 2019-2015, חזרה משפחת רג'פקסה לשלטון. בנובמבר 2019 כאמור גוטאביה נבחר לנשיא וצנח לפוליטיקה ללא ניסיון ממשי, כשגם הוא נהנה מתמיכת הרוב הבודהיסטי וזוכה לאהדה על חלקו בסיום מלחמת האזרחים. עם היבחרו, מינה גוטאביה את אחיו לתפקידים בכירים בממשלה: מהינדה מונה לראש הממשלה; באזיל, שבהמשך ניהל הרבה מהפוליטיקה מאחורי הקלעים, מונה לשר האוצר; צ'אמל שימש כשר ההשקיה, ואילו נַמַל בנו של מהינדה מונה לשר הנוער והספורט. גם עמיתים מהצבא לשעבר קיבלו תפקידי שר, בצעד שעד מהרה התחוור כמשגה פוליטי, בשעה שגוטאביה הואשם במדיניות ביטחונית עוינת כלפי מיעוטים, בייחוד המוסלמים, כתוצאה מפיגועי הפסחא באפריל 2019.
חרף הצעדים שהוא נוקט לייצוב המצב, ויקרמסינגה, המשתייך לאליטה הפוליטית והמוכר כבעל ברית של משפחת רג'פקסה, נתפס גם כאחראי למשבר הכלכלי הנוכחי וגם כנשיא הנעדר לגיטימציה ציבורית אמיתית
נעדר ניסיון כיצד יש לנהל את הכלכלה, גוטאביה הסתמך בעיקר על אחרים. הוא קיצץ במיסים באבחה, ובהחלטה פזיזה אסר על ייבוא דשנים כימיים כשענף החקלאות אינו ערוך למהלך. בשעה שמגפת הקורונה ממילא פגעה בתיירות והביאה לסגירת עסקים, פרצה מלחמת רוסיה-אוקראינה, העלתה את מחירי המזון והדלק, ופגעה בתיירות ובהכנסות מייצוא של תה לרוסיה. פחות משלוש שנים לאחר שנבחר, הכריזה סרי־לנקה על הפסקת תשלומי החוב החיצוני שלה, המוערך בכ־51 מיליארד דולר.
חרף הצעדים שהוא נוקט לייצוב המצב, ויקרמסינגה, המשתייך לאליטה הפוליטית והמוכר כבעל ברית של משפחת רג'פקסה, נתפס גם כאחראי למשבר הכלכלי הנוכחי וגם כנשיא הנעדר לגיטימציה ציבורית אמיתית, לאחר שבבחירות הלאומיות ב־2020 הוא הושפל, כשמפלגתו הבטיחה מושב אחד בפרלמנט, שלו, והפכה למפלגה של איש אחד. לפי תוכנית המזון העולמית, 86 אחוזים מהמשפחות בסרי־לנקה פוסחות על ארוחה ביום, אוכלות פחות, או קונות מצרכי מזון באיכות ירודה. קשה גם להתעלם מהעלייה של 30 אחוזים מאז ינואר בנשים הנכנסות למעגל הזנות בקולומבו או מצמיחת שוק שחור ותורי הענק בתחנות הדלק תוך הצגת מכסות דלק שבועיות כחלופה זמנית.
בשעה שלא ברור אם יסכימו בסין לשנות את תנאי ההלוואה, והבנק העולמי הכריז כי "עד שלא נראה מדיניות מקרו־כלכלית הולמת, הבנק העולמי לא יציע מימון חדש לסרי־לנקה", השיחות הנוכחיות עם קרן המטבע העולמית יובילו ככל הנראה למתן הלוואה. אולם בקרן הבהירו כי בטרם תזכה להלוואה, בסרי־לנקה יצטרכו לנקוט צעדי צנע חמורים, הכוללים ארגון מחודש של יוזמות ופרויקטים במגזר הציבורי, העלאת מיסים וצמצום הגירעון הפיסקאלי, באמצעות קיצוץ בעבודות במגזר הממשלתי, קיצוץ בשכר ובפנסיות. המשבר הכלכלי והפוליטי צפוי גם להזרים דם חדש דרך קריאות למימוש המנגנונים של צדק מעברי – מתן אמת, צדק ואחריותיות לקורבנות המלחמה הטמילים, בהתאם להחלטה המשותפת מאוקטובר 2015 לממשלה ולמועצת זכויות האדם של האו"ם, וכן לשמש מסר של סולידאריות עם יתר בני המיעוטים באי ועם הקהילה הבין־לאומית. אם גוטאביה יחזור לסרי־לנקה בקרוב ומשפחתו תשוב לשלטון או לא, המשבר הכלכלי צפוי להימשך לפחות עד סוף השנה הבאה, והעולם ימשיך לצפות במנהיגים נעדרי ניסיון אך מלאי יומרות, בתקווה שגורלן של מדינות כמו פקיסטן, בנגלדש, אלג'יריה ואחרות, לא יהיה כגורלה של סרי־לנקה.