מי ששרד את שיעור ההיסטוריה המייגע של מחמוד עבאס, בנאומו בפני הועד המרכזי של אש"ף שלשום, ונמנע מן הפיתוי לשקוע בסגנון דיבורו של הנשיא הפלסטיני במקום במהות דבריו, יכול היה לשמוע את ליבת נאומו: הגדרה מחדש של יחסי הרשות הפלסטינית עם ארצות הברית של הנשיא טראמפ.
הבשורה העיקרית של הנאום היתה סירוב מוחלט לשוב לשולחן המו"מ עם ישראל בתיווך אמריקאי. הנשיא הפלסטיני הציע את חמש החברות הקבועות במועצות הבטחון של האו"ם בשיתוף גרמניה (P5+1), שנשאו ונתנו עם איראן על תוכנית הגרעין שלה, כמתווך אפשרי חלופי לארצות הברית.
בחלק הראשון של נאומו הדגיש עבאס את תפקידה של ארצות הברית בהיסטוריה הקולוניאלית של האזור כדי להצדיק את הגירושין אותם הציע בחלקו השני. כיום, טען, מדברת ארצות הברית בשני קולות: בעוד הבית הלבן מתייחס לרשות הפלסטינית כמדינה (עבאס ציין את העובדה שטראמפ סקר את משמר הכבוד הפלסטיני בעת ביקורו האחרון), הקונגרס – בלחץ שדולות מסוימות – מתייחס לרשות כישות טרוריסטית.
עבאס טען כי כבר בשנת 2011, כאשר דרשו האמריקאים ממנו להימנע מהצטרפות לאונסק"ו, התעקש על ההצטרפות כעניין עקרוני שבו יוכיחו הפלסטינים את אי כניעתם לתכתיבים אימפריאליסטים. השפלה נוספת התרחשה, לדבריו, בחודש נובמבר, כאשר האמריקאים איימו לסגור את נציגות אש"ף בוושינגטון ואז הסכימו לחדש את רשיון הנציגות מדי שבעה חודשים ובלבד שדגל אש"ף יוסר מהבניין.
"כך התחילה המערכה בינינו", הסביר הנשיא הפלסטיני. "אנחנו אמרנו להם: אם הדגל יוסר, נסגור את המשרד. ח'לס. לא צריך משרד ולא רוצים לשבת בוושינגטון. הם אמרו 'לא, לא, לא. לא עד כדי כך'." לדבריו, כך הגדירה מחדש הרשות הפלסטינית את יחסיה עם ארצות הברית.
עבאס טען כי כיום משלימה ארצות הברית עם ההצטרפות ההדרגתית של הפלסטינים ל-500 אמנות, הסכמים וארגונים בינלאומיים, אך מזהירה אותם שלא להצטרף ל-22 מהם. הפלסטינים, אמר עבאס, הסכימו לעשות זאת בתנאי שהאמריקאים יותירו את הנציגות בוושינגטון פתוחה, לא יעבירו את שגרירות ארצות הברית לירושלים, לא יפגעו בסיוע הכלכלי לרשות ויבקשו מישראל לעצור את הבנייה בהתנחלויות. "אם לא תתחייבו, אנחנו לא נתחייב. יהיה מה שיהיה," סיכם עבאס את יחסו לארצות הברית.
ברגע של גילוי לב חשף עבאס כי סרב לבקשתו של סאא'ב עריקאת, האחראי על המו"מ עם ישראל, להיפגש עם שגריר ארצות הברית בישראל דייויד פרידמן, בשל סירובו של האחרון להשתמש במילה כיבוש. "לא אפגש עם האיש הזה", הבהיר עבאס, "שימו אותו בהתנחלות." גם שגרירת ארצות הברית באו"ם, ניקי היילי, לא חמקה מביקורתו של הנשיא הפלסטיני בשל הגנתה ה"מבישה" על ישראל בניו יורק.
כל החלטת או"ם שעברה לטובת הפלסטינים הופלה בווטו אמריקאי, הלין עבאס. "לאן נלך? תחשבו על זה. אין לי פתרון, אבל אנחנו צריכים לחשוב על זה. שום החלטת או"ם לא יושמה. למי נתלונן? נתלונן לאללה. אבל פה למטה אין אף אחד?"
את נאומו סיים אבו-מאזן בנימה אופטימית. הוא שיבח את הפלסטינים הצעירים הנפגשים עם תומכי השלום בישראל, בהדגישו "לא כל הישראלים דומים. יש כאלה התומכים בשלום, וכאלה המתנגדים. עלינו לנסות". הפגישות עם תומכי השלום בישראל הן מועילות, הבהיר, ולכן תימשכנה. "עם מי אנחנו רוצים שלום? עם ישראל. כשיהיה שלום, ותהיה ישראל ופלסטין, נצטרך לחיות בדו-קיום זה עם זה. אז אנחנו מדברים זה עם זה כבר מעכשיו, בלי קשר לשאלה אם נתניהו מסרב לשלום או לא." הוא הזכיר לנוכחים כי היה הראשון שתמך בפגישה עם המפלגה הקומוניסטית הישראלית ולא נרתע מהביקורת הקשה מבית.
ההתקפה של עבאס על טראמפ ובכירי ממשלו מעידה על שריפת גשרים עם ארצות הברית. הצטרפות פלסטינית לאמנות בינלאומיות, והכרה הדרגתית במדינה הפלסטינית באו"ם, היא דרך הפעולה המועדפת עליו עתה.