שני פיגועי ענק אירעו אתמול (ראשון) לפנות בוקר בריכוזי אוכלוסין הומים בבגדאד, בירת עיראק. בשעה 1:30 בלילה התפוצצה משאית תופת באזור מסחרי צפוף בשכונת אל-כּראדה, שרוב תושביה שיעים. השכונה היא אחד ממרכזי המסחר והבילוי בלב הבירה ואחד מן הבסיסים האלקטורליים המובהקים של ראש ממשלת עיראק, חידר אל-עבּאדי. דקות ספורות לאחר מכן התפוצץ מטען רב עוצמה שהוטמן בשוק פופולרי בשכונת א-שעב בצפון עיראק. מניין ההרוגים בפיגועים הקשים הגיע לכ-170 איש, רבים מהם במצב שלא מאפשר את זיהויים. לצד זאת, למעלה מ-200 איש נפצעו בדרגות שונות של חומרה.
תוצאות הפיגוע הזה קשות במיוחד משום שבוצע באזורי מסחר הומי אדם בשעות הלילה של הרמדאן, כאשר הרחובות עמוסי משפחות ומבלים המתכנסים כדי לסעוד יחד ולצפות במשחקי היורו המשודרים בבתי הקפה והמסעדות. הפיגוע הפך את שמחת החג הקרב ובא, עיד אל-פיטר, לאבל גדול. ארגון דאע"ש מיהר לקחת אחריות על הפיגועים וראש ממשלת עיראק, שהגיע לשכונת אל-כּראדה בניסיון להרגיע את הרוחות, אמר כי מדובר בניסיון נואש של דאע"ש לנקום על שחרור העיר אל-פלוג'ה ולערער את המארג העדתי העדין בבגדאד.
אל-עבאדי הכריז על שלושה ימי אבל במדינה, אך מאות אזרחים שהדליקו נרות בזירות הפיגועים הכריזו על אבל עממי עוד קודם לכן, שעות ספורות לאחר הפיגועים. משך כל אותו לילה ולמחרת היום התקיימו ברחובות בגדאד הפגנות מחאה ספונטניות ארוכות, שהגיעו לשיאן ברגימת שיירת השרד של ראש הממשלה בעת ביקורו באל-כראדה באבנים, נעליים ודליי מים.
אזרחים עיראקים מדליקים נרות לזכר הנרצחים בפיגוע התופת בבירה
כמנהגם בהפגנות השבועיות המתקיימות בבגדאד בחצי השנה האחרונה, אזרחים עיראקים זועמים ומפוחדים גינו את הפוליטיקאים ואת אנשי הדת השיעים במדינה על ההפקרות הפוליטית שהובילה לפיגועים. טענות שונות נשמעו גם כלפי כוחות הביטחון, שהטילו סגר על כל רחבי העיר בשבועות הראשונים של הרמדאן והסירו אותו ללא הודעה מוקדמת שלשום בערב, מה שאפשר את הכנסת משאית התופת ללב אחד האזורים ההומים והרגישים בבירה.
הבוקר (שני) התפוצץ מטען נוסף בשוק גדול בשכונת אל-לטיפיה בדרום בגדאד, דומה מאוד לזה שפוצץ בשוק בשכונת א-שעב אתמול, וגבה את חייהם שני אנשים לפחות. פיגועי התופת הגדולים, שבגדאד לא זוכרת כמותם מאז פיגועי הענק של ארגון אל-קאעדה בראשות אבו מוסעבּ א-זרקאווי לפני כעשור, מטילים את עיראק חזרה לימי מדמנת הדמים ההיא. דאע"ש, יש לזכור, קם על חורבות ארגונו של א-זרקאווי ורוב בכיריו, ובראשם כמובן אבו בכר אל-בגדאדי, צמחו בארגון ורכשו בו את הכשרתם הצבאית.
על רקע המצוקה שחווה דאע"ש בחזיתות השונות שבהן הוא פועל, ובראשן סוריה ועיראק, ועל רקע אובדן שטחיו והצטמצמות מקורות ההכנסה שלו, אין פלא שפעיליו חזרו להוציא פיגועי תופת בעיר שאת נקודות התורפה שלה הכירו וניצלו היטב לפני עשור.
ככל ששעת השי"ן לשחרור מוסול מתקרבת, ערים ואזורים בשליטת דאע"ש משוחררים על-ידי הכוחות העיראקיים וממשלתו של עבאדי נחלשת — הקרב בין השיעים, המיוצגים על ידי הממשלה השולטת בבגדאד רבתי, לבין הסונים הנתונים לחסדיו של דאע"ש ילך ויסלים. מלחמת האזרחים המוטרפת של אמצע העשור הקודם עלולה לפקוד שוב את רחובותיה של עיראק.